Езиковата сред водещите училища по информационни технологии

От 25 до 27 февруари 2011 г. в гр. Монтана се проведе Шестото национално състезание по информационни технологии “XXI век – иновационни технологии в българското образование”.  В категорията "Компютърни презентации"  8-10 клас учениците от ГПЧЕ „Христо Ботев” Ахмед Юмер от 10А1 и Мария Грудева от 8А1 достойно представиха град Кърджали като се класираха сред първите 20 в страната, изпреварвайки  връстниците си от реномирани ПМГ и училища с подчертана природо- математическа насоченост. Ръководител на  младите информатици е Антония Димитрова, преподавател по  ИТ в ГПЧЕ „Христо Ботев”. Участниците в националното състезание изготвят и защитават пред комисия и другите състезатели разработени от тях проекти, демонстриращи и спомагащи за приложението на иновационни технологии в българското образование.Място и роля на компютъра в началната степен на училищното образование” e докладът, с който Ахмед е класиран сред първите в страната. Журито, което трябваше да определи най- добрите  презентации, бе в състав гл. ас. Александър Пенев – ПУ „Паисий Хилендарски” и н.с. Ивайло Иванов- СУ „Св. Климент Охридски”.

Мария и Ахмед  споделиха, че конкуренцията е била изключително сериозно и те са били едни от малкото участници, които представляват Езикова гимназия, а не математическа.  Критериите  за техническа обработка и представяне са   изисквали задълбочени знания и умения за дизайн, баланс между текст и изображения ,   компресия на изображения, наличие на акценти, съчетани с постоянен контакт с публиката и  синхрон между говор и слайд.

ГПЧЕ „Христо Ботев” е училище с много възможности и традиции в чуждоезиковото обучение.  Солидната езикова подготовка на възпитаниците й  и добрата материална база в гимназията  доказаха , че са  ключ към успех   в областта на модерните   технологии.  Вниманието от страна на ръководството на ГПЧЕ „Христо Ботев”  върху технологично осъвременяване на българското    училище  безспорно   развива интелектуалния и научен потенциал  на Ботевци и  спомага за осъществяване на   контактите им със света.

Организатори на Националния форум бе МОМН, ПУ„Паисий Хилендарски”, ТУ – Габрово, РИО- Монтана и   ПМГ "Св. Климент Охридски" – Монтана. Генерален спонсор е Майкрософт България.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини