НЕК ГРУП предлага уникална рецепта на асфалт за дупки

Иван Добрев

Уникална рецепта за асфалтови смеси, предназначени за изкърпване на дупки по пътищата е разработила момчилградската фирма НЕК ГРУП. Сместа е ситнозърнеста и позволява валиране с малък валяк. Тя съдържа специална добавка, която е на водеща италианска фирма. Продукцията на НЕК ГРУП за кърпежи е два пъти по дълготрайна от тази на останалите фирми в региона. Това стана известно на пресконференция, която даде управителя на фирмата инж.Иван Добрев.

Наблюденията ни през последно време показаха,че проблемът с дупките по пътищата си остава един от най-болезнените за гражданите в страната и областта.   Дори миналата година в началото на март имаше протести на собственици на автомобили. Зачестиха и делата на застрахователи срещу държавата и общините, за щети причинени от дупките по пътищата. Най-често се пука гума, изкривява се джанта или се чупят полуоски. Щетите варират от 250 до 1500 лева. Като се има предвид, че потърпевшите са все повече, то загубите за населението стават огромни и непосилни,каза инж.Добрев.

Това е и причината фирмата да удвои усилията си  в тази посока,като в резултат за новия сезон  експерти й успяха да разработят специална рецепта за производство на асфалт,предназначен за изкърпване на дупки. Направените опити показват, че той е по-устойчив от обикновените смеси. Изкърпването на дупките обаче не е решение, в повечето случаи те трудно издържат над две години. Много  важно е и как се правят кръпките. Освен качествен асфалт е необходимо и спазването на строга технология при полагането му.

Тази година държавата отпусна 600 000 лева за изкърпване и поддръжка на пътищата през зимния сезон в областта. Община Кърджали заделя около 200 000 лева за дупките всяка година.

Практиката сочи, че кърпенето на дупки е по-скъпо и безперспективно от цялостното преасфалтиране. Стремежа на община Кърджали и на останалите общини в областта, да се печелят проекти и шосетата да се преасфалтират е най-вярното решение на проблема,подчерта инж.Добрев.

Ще отбележим и положителния опит на държавата през последната година.Рехабилитиран бе пътя Момчилград-Крумовград , към своя край е и ремонта на отсечката Чифлик- Горна крепост-Стремци- Черноочене. Средствата  са по проекти на оперативна програма „Регионално развитие”.

НЕК ГРУП произвежда качествени асфалтови смеси за трите пласта на покритието. Първото шосе в областта,  асфалтирано изцяло  с наши смеси е пътя за депото за твърди битови отпадъци край Кърджали. По него се движат огромни сметовози и натоварванията на пътната настилка са изключително големи.Фирмата изпълнител на шосето - „Пътно поддържане” дава 5 години гаранция. В условията на ограничени финансови възможности на държавата и общините,изграждането на пътища или тяхната рехабилитация, трябва да става с качествен асфалт. Това икономисва сериозен паричен ресурс.

  НЕК ГРУП  разполага с  модерната асфалтова база „Момчилград” и  е концесионер на кариерата” Мидан диби”, в която се добиват строителни и инертни материали. Фирмата ни е насочила своята дейност основно в инфраструктурното строителство, добива и производството на строителни материали,  каменни фракции, асфалтови смеси за пътно строителство. Нашите продукти отговарят на най-високите изисквания на евронормите. Техниката е от най- реномираните световни  марки,модели 2008 и 2009 г. и е най-модерната в Родопите. Асфалтосмесителят  е производство на швейцарската фирма AMMANN. Той се управлява от компютър и компромис с  качеството е  изключен. Асфалтът се проверява в собствена лаборатория на специален стенд. Всяка проба е подложена на обстоен анализ. Всички материали се измерват с електронни кантари, дозировката е абсолютно точна,каза още Иван Добрев.

  Високотехнологична и модерна е и кариерната ни техника: мобилна челюстна трошачка; конусно трошачно-пресевна инсталация; вертикална роторна трошачка - импактор. Всички те са на водещата компания Metso. Притежаваме и най-големия верижен багер в региона от реномираната марка-KOMATSU.

Базата има три бункера.Това  позволява съхраняването  на два вида асфалтови смеси и производството на трети.Така могат да се захранват едновременно няколко пътни обекта.

За разлика от старите асфалтови бази този съвременен модел   не  създава никакви екологични проблеми.

НЕК ГРУП е регистрирана през 2007 г.в Момчилград и осигурява работа на тридесет работници и служители.Почти всички с изключение на мениджърския екип са от града и околните села. Фирмата е един от най-големите данъкоплатци на територията на община Момчилград.

Кърджали бг вести

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини