БСП и СДС подкрепиха Хасан Азис за бюджета

БСП гласува "за"

Съветниците от БСП , СДС и независими гласуваха в подкрепа на предложения от кмета Хасан Азис бюджет на община Кърджали. Това стана след като градоначалникът отправи апел за единство на народните избраници в условията на криза и в името на Кърджали. Против бяха съветниците от ГЕРБ , Политически клуб „Тракия” и един независим.

На 37 714 000 лева възлиза план-сметката на общината за тази година. Според Хасан Азис бюджета е социален , като е не е увеличена данъчната тежест за гражданите. Знаем, че в условия на криза бремето се стоварва върху данъкоплатците. Противно на тази логика ние искаме да облекчим гражданите в тежката икономическа ситуация, каза градоначалникът.  Той подчерта, че в план-сметката  са заложени големи стратегически проекти, на фона на малки,ежедневни очаквания на гражданите. Ние искаме през тази година да се довърши освен парк „Арпезос –Север” и депото за битови отпадъци. Да се обяви процедура за изпълнител на пречиствателната станция. В същото време гражданите искат осветление на своята уличка, асфалт или канализация. Парите не достигат,но бюджетът е насочен да се изпълнят поетите ангажименти, отбеляза Хасан Азис.

  Тази план-сметка е лост за управлението на общината. Днешното ни решение ще бъде стратегическо в условията на криза, каза в своето обръщение председателят на бюджетната комисия в местния парламент Елван Гюркаш. Според нея съветниците трябва да проявят гъвкавост, прагматичност и изключителна отговорност. Тя очерта приоритетите пред план-сметката за 2011 г: осигуряване на финансов ресурс за образование, социални грижи и спорт; кандидатстване с проекти по оперативни програми;развитие и модернизиране на инфраструктурата, екология.

 Съветникът от БСП Милко Багдасаров заяви, че съветниците от БСП не подкрепят философията на бюджета. Не е ясно как ще се стопи бюджетния дефицит. Той попита градоначалника дали ще се кандидатира за трети мандат за да има моралното право да изпълнява план-сметката. В противен случай приемаме този бюджет като предизборно обещание, каза червения съветник.

Народния избраник от Политически клуб „Тракия” Огнян Иванов определи бюджета като дебалансиран. Той прогнозира, че дупката от 7,1 милиона лева неразплатени разходи ще се увеличи с още 4 милиона в скоро време. Два милиона ще дойдат от плащания по цесията на фирма „Титан- Клинър” за сметта на Кърджали,  другите два от невъзможността да се попълни приходната част на бюджета от приватизация и наеми. Нещата се отлагат във времето, чакат се изборите. След тях ще бъдете я кмет, я няма да бъдете, обърна се Огнян Иванов към Хасан Азис.

Съветничката от БСП Камелия Милева обвини в популизъм свои колеги от опозицията, които вече са започнали предизборната си кампания за кметове. Тя заяви че Хасан Азис се отнася много отговорно, като глава на семейство към общинския бюджет. Ще подкрепя този бюджет каза Колчева.

Дора Христова от СДС  също обяви ,че подкрепя бюджета. Тя обвини  съветници от опозицията в двойни стандарти.Те не само не са привлекли пари в общината но и пречат на проекти. Нямат моралното право да говорят срещу този бюджет, каза Христова.

 Градоначалникът отговори на Багдасаров,че не е казвал,че няма да се кандидатира за нов мандат.И че поема отговорността. Чувствам се некомфортно в ситуация на бюджетен дефицит, който е 15 на сто от общата план -сметка за 2011 г.,каза кметът.Той даде за пример 2003 г. когато стана градоначалник. Тогава дефицитът е бил 10 на сто без да има криза. До няколко месеца ще имаме приходи, с които ще покрием 50-60 на сто от неразплатените разходи. Важното е, че това което направихме за Кърджали никой не може да ни го вземе. То е за всички ни,каза Хасан Азис.

Георги Кулов

Хасан Азис
Елван Гюркаш
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини