Едва 40 на сто от тютюна изкупен в Кърджалийско

Хасан Азис

Големите търговски фирми като "Сокотаб", "Кърджали-Табак", "Алайънс Уан Табако" и "Плевен-БТ" поеха ангажимента да изкупят договорираните ориенталски тютюни в Източните Родопи най-късно до 20-25 март, съобщи кметът на община Кърджали Хасан Азис. Те имат готовност да приемат и да окачествят и онези 20 на сто над договорираните количества, както е по закон.
Към 20 февруари е изкупена около 40 на сто от Реколта 2010.За последните 10 години никога не е имало такова закъснение, балите с тютюн досега са приемани за заводска манипулация най-късно до края на декември.
Според прогнози на експерти в седемте общини на област Кърджали са произведени между 8 и 9 хиляди тона продукция, отстъпваща по качества от предходната реколта. Една трета от нея е в граничната община Кирково, където с тютюнопроизводство се препитават 80 на сто от населението. По около 1000 тона са тютюните в Крумовградско и Кърджалийско. В областта в момента средната изкупна цена за килограм в зависимост от качеството, варира от 2,80 до 4,60 лева.



Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини