Вкусен кекс на мама

Вкусен кекс на мама

Необходими продукти

Начин на приготвяне

В купа се разбиват яйцата и захарта с миксер за 10 минути (засича се, след като се изсипе захарта). След това се прибавя олиото и се разбърква с решетъчна лъжица.

После се добавя брашното с бакпулвера (содата се изсипва в брашното и заедно се пресяват, след това се добавя и лимонтозуто, тъй като кристалите са големи и няма да минат през ситото) и отново се разбърква.

Добре е разбъркването да бъде само в една посока, защото иначе сместа ще спадне и кексът няма да се надуе. Прибавя се и хладката вода и се разбърква внимателно.

Чашката се поставя в средата на формата за кекс и сместа се изсипва около нея. За да стане кексът шарен отвътре, се разбива какаото с вода (1:1) и се изсипва върху сместа в кръг.

След това с чаена лъжичка се правят кръгови шарки (въртеливи движения по целия кекс). Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за 40 минути.

Много е важно да не се отваря фурната, докато се пече кексът, защото температурите ще се смесят и кексът ще спадне. След като стане готов, фурната се изключва, но кексът остава вътре за 5 минути.

Изважда се и се оставя да изстине. Щом изстине напълно, се изважда в поднос и се поднася, поръсен с пудра захар или полят с шоколад.

Източник: gotvach.bg

Последни новини