Възкресиха в Кърджали спомена за Кирил Попгеоргиев

Регионалната библиотека в Кърджали възкреси спомена за големия краевед и публицист Кирил Попгеоргиев. Бе издадена библиография на статиите му, както и на посветените на него публикации. Предговорът на книгата  е от неговата внучка Радка Попгеоргиева. Според спомените на съвременниците си Кирил Попгеоргиев е едно от знаковите имена в икономическото и културно развитие на Кърджали. В края на активния си живот/1907-1988 г./ той оставя на поколенията огромен архивен и библиотечен фонд, който възлиза на почти 3000 печатни страници. Те са част от усилията му да съхрани за поколенията богатото минало на Източните Родопи.

Библиографският указател съдържа 517 описания, подредени в два раздела:Публикации от Кирил Попгеоргиев и Публикации за Кирил Попгеоргиев. Подредени са хронологично.

Кирил Попгеоргиев Стоянов е роден на 9.07.1907 г. в село Мустрак, Свиленградско. Баща му Георги Стоянов Голямбатков е известен с революционната си и просветителска дейност. След завършване на висшето си образование през 1931 г.Кирил Попгеоргиев идва в Кърджали, където се включва в културния живот на града. Взима активно участие в дейността на Тракийската организация. От 1948 г.става хоноруван кореспондент на вестник „Отечествен фронт”. Публикува в продължение на половин век във вестниците „Литературен фронт”, ”Работническо дело”, „Хасковска трибуна”, „Народна армия”.

  Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини