Писателката Виктория Бешлийска представи пред кърджалийска публика романите си „Глина“ и „Сърце“

Носителката на наградата „Най-четен съвременен български автор“ за 2022 г. на Столичната библиотека се срещна с кърджалийска публика, пред която представи два от романите си – „Глина“ и „Сърце“. 

Срещата с почитателите ѝ бе в Регионалната библиотека „Н.Й.Вапцаров“, по чиято покана авторката пристигна в родопския град. Директорът на библиотеката - Елисавета Кехайова подчерта, че срещата е дългоочаквана и е една от проявите в културния календар, посветени на Деня на Кърджали – 21 октомври.

За досега си със словото Виктория Бешлийска се върна в детството, за което сподели как до седмата си година, заедно със сестра си, са били отглеждани предимно от баба им и дядо им, заради натоварената професия на техните родители. 

„Те бяха учители, хора на словото, които доста са ни разказвали и пеели, и пренасяли в света на думите. За мен приказката като жанр, като форма, и въобще наратива като цяло, винаги е било едно пространство, в което съм живяла по-добре и което винаги съм търсила“, сподели Бешлийска.

Тя разказа и за избора на заглавията на двете представяни книги. Сподели как желанието ѝ е било насочено към това да постави основния акцент на първия си роман върху бусинската керамика, с идеята да се възроди интересът към този български занаят и да се знае защо са били неговите майстори толкова прочути.

„А когато се спрях на това, знаех вече и легендата за Дяволската стомна и това бе единия от вариантите ми за заглавие. Замислих се, че би било много по-добре да заложа заглавие в една дума, така както в блога си се фокусирам винаги в една конкретна дума и тя върви със своята история, своето обяснение, своето влечение. И думата дойде сама“, каза Виктория Бешлийска. И допълни, че аналогично на първия роман е и избора на заглавие на „Сърце“.

Виктория Бешлийска е филолог по образование. Работила е като учител, редактор на художествена литература. В момента е отдадена изцяло на писането. Автор е на блога „По дирите на думите”, който наброява близо 70 хиляди последователи във фейсбук и има за цел да събира стари български думи, разпространявайки силата и енергията на родния език. 

Дебютният ѝ роман „Глина” е една от най-четените книги в България през последните години, както и носител на няколко престижни литературни награди.

През есента на 2022 г. излиза вторият ѝ роман „Сърце”, който за месец получава и отличието "Избор на книжарите на „Хеликон” и стана една от най-продаваните книги за годината.

Виктория Бешлийска е и автор на „Словник” – самобитен дневник, който започва с 90 архаични български думи, за да продължи с личните бележки на всеки, който вярва, че писането има пречистваща и преобразуваща сила.

БТА

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини