10 милиона за Топ 10 на археологията в страната

10 милиона лева ще получат първите десет археологически обекта, класирани от читателите на вестник „Стандарт”, сред които е и Перперикон. Това съобщи пред журналисти в Кърджали вицепремиерът Симеон Дянков. Той каза, че до месец министърът на културата Вежди Рашидов ще представи разчети, кой от паметниците от  какви средства се нуждае. Парите ще бъдат разпределени преди началото на туристическия сезон. Както първи Кърджали бг вести писа, очаква се Перперикон да получи 1 млн.лева. За културно- исторически туризъм през следващите години от еврофондовете ще влязат 350 млн.лева. Правителството има цялостна стратегия за развитието му, каза още Дянков.

Ще подкрепя Перперикон от местен патриотизъм. Това е археологически паметник, известен не само в страната,но и зад граница, каза от своя страна министър Вежди Рашидов.

Вицепремиерът Симеон Дянков заяви още, че се очаква инвестиции в земеделието и минната промишленост в региона. Има квалифицирана работна ръка и това трябва да се използва. Необходимо е  да се разработят залежите  в Източните Родопи. Някои са отдадени на концесия и се очаква да се разкрият много нови работни места ,каза още Дянков. Ще припомним, че както Кърджали бг вести писа, той лобира пред правителството за даване на концесия на  златоносното находище Ада тепе при Крумовград  на Болкан минерал  енд  майнинг.

Министрите имаха  среща с представителите  на бизнеса от региона.Те получиха като подарък в началото на разговора от областния управител Иванка Таушананова картини на местния художник Божидар Мечев, представящи забележителностите на Източните Родопи.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини