Обгазиха Кърджали навръх тържество,източникът не е ОЦК

Локално обгазяване

Днес по време на първата копка на парк „Арпезос-Север”, когато  се бяха събрали стотици граждани на Кърджали, градът ни бе отново обгазен.Лидерката на протестите на майките , недоволни от ОЦК Маргарита Павлова призова медиите да разобличат Оловно цинковия комплекс, който отново е изпуснал емисии многократно надвишаващи допустимите концентрации на серен диоксид в атмосферата. Павлова се закани, че майки ще блокират кръстовището в квартал „Веселчане” с искане на затварянето на оловния завод.

 От ОЦК обаче се получи опровержение, в което се казва:днес 11.02.2011г. след констатирани на Автоматичната измервателна станция Студен кладенец  високи моментни стойности за съдържание на серен диоксид в атмосферния въздух над гр.Кърджали ръководството на ОЦК незабавно спря инсталацията за производство на олово. С увереността, че замърсяването е от други източници още в  9.50 часа сезирахме РИОСВ – Хасково и Областния управител  и настояхме за проверка на място на площадката на Оловния завод. С констативен протокол  №113 от 11.02.2011г. на РИОСВ  - РИ Хасково  се установи, че работата е спряна още в 8,10 часа, но въпреки спряната инсталация АИС Студен кладенец продължи да регистрира високи ниво на серен диоксид. При спрени инсталации се регистрират 3 поредни часа обгазяване на града.

От ръководството на ОЦК заявяват още:след наш оглед на района около АИС  установихме  силно замърсяване от местен локален източник в близост до измервателния пункт /прилагаме снимки/, за което сме информирали компетентните органи. Категорично заявяваме, че замърсяванията не се дължат на работата на ОЦК, за което ще бъде уведомена и министър Нона Караджова.  Ръководството на ОЦК АД потвърждава своята ангажираност за опазване качеството на атмосферния въздух над гр. Кърджали се казва още в документа.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини