Осветиха бъдещия парк” Арпезос –Север” с вода от извора на Дева Мария

 С вода от свещения извор на Дева Мария  край Измир бе осветена първата копка на парк „Арпезос- Север”. Светената вода била заръчана на кмета Хасан Азис от пловдивския митрополит Николай. Той заявил на градоначалника, че парка на Кърджали, град в който живеят хора от различни етноси и вероизповедания трябва да бъде осветен с вода от извор, който също се почита от всички раси, народи и религии.  Избрали светия извор до Къщата на Дева Мария край турския град, който привлича милиони поклонници годишно. Със светата течност енорийския свещеник отец Петър поръси багера, с който градоначалникът Хасан Азис извърши първата копка. Кметът показа завидни умения и в управлението на огромната машина „Хюндай” и предизвика аплодисментите на стотиците присъстващи.

 Тържеството посветено на първата копка на парк” Арпезос –Север” се състоя на самата работна площадка,там където преди бяха градските казарми. Събраха се стотици граждани,ученици, общественици, журналисти. В ролята на домакин бе кметът Хасан Азис. Той приветства с добре дошли народният представител Цвета Караянчева и областният управител Иванка Таушанова. Гости на церемонията бяха  още председателят на общинския съвет Сейфи Неджиб, кметовете на общините Черноочене,Ардино и Момчилград, авторът на проекта арх.Ганчо Бакалов . С присъствието си се открояваха духовните водачи на християни и мюсюлмани отец Петър и районният мюфтия Бейхан Мехмед.

Този парк ще бъде новият зелен символ на Кърджали. Той е най-големия, строен в ново време в страната. Има нещо символично в това че тук преди години  са звучали военни маршове, а сега  ще се чува детски смях. Преди години тук е имало тежки бойни машини,  а наесен детски колички. Това каза в словото си градоначалникът Хасан Азис. Той припомни, че  общината е спечелила проект в конкуренция с 86 общини от страната. Да бъдем тук и на 21 октомври,деня на Кърджали за да открием новия парк, заключи кметът.

Кърджали ще придобие европейски облик. Ще се повиши качеството на живот. Всички искаме Кърджали да стане  град на младостта и напредъка, каза в словото си народния представител Цвета Караянчева.

Областният управител Иванка Таушанова от своя страна подчерта, че паркът ще бъде плод на усилията на правителството за по- пълно усвояване на средствата по европейските програми. Тези усилия водят до резултат и за Кърджали.Това е този проект, подчерта губернаторът Кърджали ще стане на-зеления град ,прогнозира Таушанова.

 Отец Петър отслужи молебен. Той прочете нарочна молитва, съставена специално за случая за благоденствието на Кърджали.  От името на пенсионерите чакали десетилетия този парк на кмета благодари Илинка Василева.С благодарност към градоначалника от името на младите се обърна Кристина Топалова.  Отец Петър взе от публиката малката Мануела и накара кмета да обещае, че паркът ще бъде завършен в срок.Наесен ще купите на това момиченце сладолед, когато  се разхожда тук. Това е нашият договор, каза свещеникът.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини