Българин показва тайните на турското кафе на ардинци

Най-хубавото турско кафе в джезве в Ардино се приготвя в кафе „Марси”. Тук бай Слави (както го наричат ардинци) ще ви направи ароматно турско кафе с бол каймак. В заведението му са идвали дори министри и депутати.

Приготвил съм кафе на всички министри от правителството на Симеон Сакскобурготски, Ангел Марин – вицепремиер, Вежди Рашидов – министър на културата и безброй депутати. Всички детайли и тънкости в приготвянето на турското кафе научих от баща си Марин Митрушев (Минката). Много е важно качеството на кафето, и да бъде ситно смляно. Трябва да кипва бавно, за да се образува отгоре каймак, казва бай Слави. Той с шега ни подхвърля, че утайката на неговото кафе показва всички тайни на бъдещето. За съжаление нямат гледачка.

Кафе „Марси” се намира в центъра на Ардино, и е един от най-старите кафенета в Ардино ( 1937 г.). Особено през зимните месеци то е пълно с посетители, които прекарват тук свободното си време играейки карти, шах и табла.

Кафе „Марси” е единственото заведение в Ардино, където по време на мюсюлманските и християнски празници (Рамазан и Курбан Байрам, Великден, Коледа) кафето е безплатно. За доброто обслужване на клиентите се грижи 35-годишният сервитьор Енвер Мюмюн, а маскот е Сали Юсеинов Кабакчиев.

В кафенето се намира и специално кътче, където са подредени предмети от бита на Родопите от 19-ти и 20-ти век. Има делви, менци, стенен часовник, чанове, гърнета, бъклици, ножове.

Бай Слави е голям фен на местния футболен отбор „Юнак”. Той притежава колекция от фотоснимки на тима от 60-те години на изминалия век.

Гюнер Шукри

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини