Съкращават администрация и заплати в тубдиспансера

д-р Тодор Черкезов

Стопанското ръководство на общинския тубдиспансер, който премина към държавната болница в Кърджали  ще бъде съкратено, а досегашният шеф д-р Янев ще трябва да се яви на конкурс, ако иска да стане завеждащ на новото отделение по белодробни болести, което се формира. Медицински кадри няма да се уволняват. Пенсионерите обаче, които са доста на брой ще си отидат. Това съобщи пред журналисти директорът на многопрофилната болница” Д-р Атанас Дафофски”-д-р Тодор Черкезов.

  Както Кърджали бг вести първи писа не достигнаха ресурси тубдиспансерът да стане специализирана белодробна болница. Основно липсваха специалисти. Общински съвет взе решения за ликвидация. От 1 януари персоналът е назначен в държавната болница. Заплатите му обаче са орязани, защото са били значително по-високи от този на приемното здравно заведение.

  Болните се приемат в досегашната база на тубдиспансера. Леглата обаче са намалени от 60 на 40. Само десет от тях са за болни от туберкулоза.

 В момента болницата кандидатства за финансиране на отделението от Здравната каса по клинични пътеки. Повече няма да има финансови инжекции от община Кърджали.

Техниката е предоставена като собственост на отделението. Сградният фонд, който е общински се дава за безвъзмездно ползване за 5 години.

 Д-р Черкезов заяви,че и в това отделение ще има ограничителен режим на приемане на болни. Ще се настаняват само хора с усложнения. В момента заради грипната епидемия местата в отделението са заети.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини