МВР:Близките на Джунейт не можели да приемат срама

Реакцията на близките на убитата от сина си медицинска сестра в Кърджали е естествена. Тя е опит за отхвърляне на нещата, до които е достигнало разследването. Това, което беше разкрито на пресконференцията на МВР от министър Цветанов и от мен, беше по-скоро интерпретация на това, което се е случило и динамиката на самия престъпен акт. Това каза пред журналисти директорът на Института по психология към МВР Неделчо Стойчев, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

„На хората им е трудно да свикнат да живеят с този срам и тази болка, която се случи”, каза зам.-директорът на института Росен Йорданов. По думите му не МВР е причинило трагедията. „В крайна сметка, за да се случи такава трагедия, има причина и ние се опитваме да я разберем. Това, че стават публично достояние, вината не е наша. Ние се опитваме да разберем хората и е много важно – да си дадат сметка дали с това поведение наистина помагат на своя племенник, защото това момче в момента наистина се нуждае от разбиране”, каза Йорданов.

Според експертите в Института убийството е причинено заради процеси, свързани в семейството. „Без да навлизаме в сложни детайли, хората трябва да разберат, че става дума за неща, които не са видими толкова ясно за околните. Околните обикновено виждаме повърхността на отношенията, а това, което се случва вътре в семействата, обикновено остава скрито дори и за по-близките хора”, каза Йорданов.
Неделчо Стойчев посочи, че когато не получаваме обич и любов от близките си хора, сме склонни да ги нараняваме, за да предизвикаме поне вниманието им. В криминалната практика често се забелязва, че извършителите нанасят страдание на хората, които обичат. Росен Йорданов допълни, че „едно е момчето да не е получавало обич, но друго е какво той е усетил, че получава”. Вероятно за хората отстрани подкрепата в семейството към 17-годишното момче е била достатъчна, но това явно не е било така.
Има доста солидни веществени доказателства при криминалистите, които подкрепят тезата, че 17-годишният Джунейт Шефкет е убил майка си и брат си.

Неделчо Стойчев заяви, че негативните коментари за действията на МВР по случая могат да имат и политически характер. „Тези неща, които чух, че министър Цветанов манипулирал на тази пресконференция, в крайна сметка той самият само е съобщил какво се е случило. Интерпретацията на нещата не са правени от него. Защо се атакува министър Цветанов по този начин?”, каза Стойчев.
Галина ДИМОВА

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини