Психологът Иван Игов:Джунейт е развил психоза

17-годишният Джунейт от Кърджали, който уби майка си и брат си, е развил психотичен проблем, започнал е да прави психоза и в този си вариант е започнал да си създава една изкривена представа за света и нещата около себе си. Такова мнение изрази психологът Иван Игов в предаването „Кой говори" по Дарик.

Според него министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е допуснал грешка, като е разгласил информация за семейството на заподозряното за убийството в Кърджали момче. Неговата представа за света около него е изкривена, а изнасянето на такава изкривена информация не помага на никого, обясни психологът. „Да, може да се говори за случая, но но когато са минали експертизите, когато вече е ясно за какво става дума", допълва той.

По мнението на психолога съществува липса на култура за това как да говорим за проблемите или кризисните ситуации, които се случват около нас. Психоложката Борислава Крендева допълва, че липсва култура по отношение на нашите чувства като цяло. „Имаме проблем с това, как да изразяваме чувствата си и как да ги разпознаваме", обясни тя.

„Трябва да има правила, които да бъдат обществено договорени, за да не се засягат цели обществени групи", казва Иван Игов във връзка с това, че се споменава, че детето е от турски произход. „Става дума за две неща - първо, трябва да бъдем умерени, когато правим заключения, когато слагаме етикети и когато обвиняваме хора. Второ - общата ни култура, която е свързана с такива ситуации на криза. Нямаме психиатрична култура, не разпознаваме психиатрични заболявания в себе си близките, нямаме културата да говорим за това. Предпочитаме да ги прикриваме. Медицинското ни обслужване е на много ниско ниво по отношение на психиатричната помощ. Трудно е да се намери компетентна медицинска помощ особено в по-малък град", коментира той.

Според психолозите хората са притеснени от факта, че търсят психологическа помощ и го пазят в тайна от най-близките си.

Децата общуват най-вече чрез поведението си - тук значение и има ролята на родителите и учителите и как те разбират и разпознават детските страхове. Според изследване в областта на детското психично здраве, деца, , които нарушават най-често дисциплината в училище, са деца, които са тревожни и изпълнени със страхове. При тези деца методите са подчинени най-вече на наказанието и са изключително несъответни, а трябва да се търси причината за поведението им. Психолозите смятат, че са необходими образователни политики, които да фокусират вниманието върху конкретното дете.

Според Иван Игов има остра нужда от от хора, които са подготвени да работят училищна психология, която според него у нас липсва.

В България стават десетки убийства всяка година, извършени от хора с психични проблеми.
„Това може да се предотврати, ако има политика, която да е свързана с това, обществото ни да знае повече за тези проблеми, как да реагира, също така да има съответните клинични пътеки", смята Игов и допълва, че 80 на сто от случаите са лечими, ако се приложи подходящото терапевтично и следтерапевтично лечение.

„Хората с психични отклонения изпитват огромно напрежение от ситуацията на реалността, което може да се разтовари чрез лечение или когато влезеш в болестта, а това може да доведе до буйство, убийство, агресията е насочена главно към най-близките" обясни Иван Игов.

Когато става дума за психотичен проблем, а не просто поведенческо нарушение, симптомите са изолация от средата на връстниците, пренебрегване на приятелите и семейството, охладняване към най-близките хора.

Дарик нюз

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини