9 °C

Психологът Иван Игов:Джунейт е развил психоза

17-годишният Джунейт от Кърджали, който уби майка си и брат си, е развил психотичен проблем, започнал е да прави психоза и в този си вариант е започнал да си създава една изкривена представа за света и нещата около себе си. Такова мнение изрази психологът Иван Игов в предаването „Кой говори" по Дарик.

Според него министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е допуснал грешка, като е разгласил информация за семейството на заподозряното за убийството в Кърджали момче. Неговата представа за света около него е изкривена, а изнасянето на такава изкривена информация не помага на никого, обясни психологът. „Да, може да се говори за случая, но но когато са минали експертизите, когато вече е ясно за какво става дума", допълва той.

По мнението на психолога съществува липса на култура за това как да говорим за проблемите или кризисните ситуации, които се случват около нас. Психоложката Борислава Крендева допълва, че липсва култура по отношение на нашите чувства като цяло. „Имаме проблем с това, как да изразяваме чувствата си и как да ги разпознаваме", обясни тя.

„Трябва да има правила, които да бъдат обществено договорени, за да не се засягат цели обществени групи", казва Иван Игов във връзка с това, че се споменава, че детето е от турски произход. „Става дума за две неща - първо, трябва да бъдем умерени, когато правим заключения, когато слагаме етикети и когато обвиняваме хора. Второ - общата ни култура, която е свързана с такива ситуации на криза. Нямаме психиатрична култура, не разпознаваме психиатрични заболявания в себе си близките, нямаме културата да говорим за това. Предпочитаме да ги прикриваме. Медицинското ни обслужване е на много ниско ниво по отношение на психиатричната помощ. Трудно е да се намери компетентна медицинска помощ особено в по-малък град", коментира той.

Според психолозите хората са притеснени от факта, че търсят психологическа помощ и го пазят в тайна от най-близките си.

Децата общуват най-вече чрез поведението си - тук значение и има ролята на родителите и учителите и как те разбират и разпознават детските страхове. Според изследване в областта на детското психично здраве, деца, , които нарушават най-често дисциплината в училище, са деца, които са тревожни и изпълнени със страхове. При тези деца методите са подчинени най-вече на наказанието и са изключително несъответни, а трябва да се търси причината за поведението им. Психолозите смятат, че са необходими образователни политики, които да фокусират вниманието върху конкретното дете.

Според Иван Игов има остра нужда от от хора, които са подготвени да работят училищна психология, която според него у нас липсва.

В България стават десетки убийства всяка година, извършени от хора с психични проблеми.
„Това може да се предотврати, ако има политика, която да е свързана с това, обществото ни да знае повече за тези проблеми, как да реагира, също така да има съответните клинични пътеки", смята Игов и допълва, че 80 на сто от случаите са лечими, ако се приложи подходящото терапевтично и следтерапевтично лечение.

„Хората с психични отклонения изпитват огромно напрежение от ситуацията на реалността, което може да се разтовари чрез лечение или когато влезеш в болестта, а това може да доведе до буйство, убийство, агресията е насочена главно към най-близките" обясни Иван Игов.

Когато става дума за психотичен проблем, а не просто поведенческо нарушение, симптомите са изолация от средата на връстниците, пренебрегване на приятелите и семейството, охладняване към най-близките хора.

Дарик нюз

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е прекрасен за вас, но поради дреболиите, в които сте се заровили има опасност да не го усетите. Отърсете се за миг от неприятностите и се огледайте. Имате чудесни възможности да направите деня си приятен. Семейството ви с готовност ще се отзове на предложението ви за излет в планината.
26 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ви предлага много възможности. От вас зависи как ще предпочетете да работите, затова се спрете на най-доброто за момента. Сътрудничеството на работното място днес е особено ползотворно, благодарение на него ще постигнете неща, които не сте и очаквали. Имате време да обмислите отношенията си с любимия човек и може би да преосмислите поведението си.
26 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Убедени сте, че вървите по своя си път и трудно ще се поддадете на внушения, въпреки желанието на някои да ви разколебае. Бъдете последователни в действията си и планирайте дългосрочната си програма, като не пренебрегвате и маловажните детайли в нея. Предстояща визита ще ви направи по-активни в организацията й.
26 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Решавайте възникващите въпроси своевременно, не ги оставяйте да се натрупват. Последователност в работата и дипломатични отношения, това са част от условията да имате повече свобода в действията. Изберете подходящ момент, за да съобщите своето решение на партньора си, с което да го зарадвате.
26 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Почти не съществуват неща, които да са в състояние да ви откажат от намеренията в. И резултатите ще са налице. Амбицията ви по отношение на един проект е особено голяма и сте склонни да действате рисковано. Помислете сериозно какво да направите, за да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение.
26 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес някои от вас отделят прекалено много време за дреболии. Незначителни спречквания с близките ви в къщи може да развалят настроението ви. Добре е да прекарате деня извън дома, далеч от всякакви проблеми. Възможности в тази насока няма да ви липсват и остава само да проявите нужната решимост. Не се поддавайте на инерцията.
26 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сега е момента да осигурите финансово бъдещето си. Изключителният успех на проект, който завършвате ще ви позволи да инвестирате средства в много доходоносен бизнес. Интуицията и трезвата ви преценка ще ви подскажат на кого да се доверите.
26 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще успеете да свършите по-голяма част от планираното. При добра организация и реална преценка на възможностите ви, няма да ви притесни нищо. Оставяте на втори план сърдечния си партньор и това може да доведе до нежелани последици. Поговорете и обяснете добре намеренията си.
26 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще са ви необходими немалко усилия днес, за да осъществите набелязаните цели. Вие обаче сте твърдо решени да постигнете намеренията си и едва ли нещо ще е в състояние да ви откаже. На моменти обаче сте твърде напористи и това може да остави грешно впечатление у околните, така че опитайте се да контролирате емоциите си. Не действайте прибързано.
26 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Личните предпочитания и деловите задачи ще се превърнат в приоритетни за вас, но те ще ви носят добро настроение и печалби. Желанията ви днес ще се сбъдват и без да си давате много труд.. Едно пътуване ще ви срещне с интересни хора. У дома ще научите новини, свързани с по-младите представители на семейството.
26 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако се освободите от натоварващи мисли имате предпоставки денят ви да е приятен. Не се лишавайте от нещата, които ви карат да се чувствате свободни и да живеете пълноценно, търсете ги, ако ви липсват. Не пренебрегвайте почивката и мислете за бъдещето си, ще си помогнете от сега, ако подредите добре програмата си.
26 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и готовност сте да свършите всичко, което планирате. Въпреки съботния ден програмата ви е натоварена, но ще се справите. Нещо приятно и очаквано ще внесе много светлина и радост в живота ви. До вас ще има някой, който ще ви помогне по-добре да се организирате и да осъзнаете значимостта си за другите.
26 яну 2021
Последни новини