Режат достъпа до болницата, приемат само тежки случаи

д-р Тодор Черкезов

Ограничено приемане на пациенти ще има в държавната болница в Кърджали заради въвеждането на делегирани бюджети. Здравното заведение вече няма да се старае да приема максимален брой пациенти, а напротив ще ограничава платения прием. Спешните случаи няма да бъдат връщани. За останалите обаче не е изключено да се въведе листа на чакащите. Това съобщи на брифинг директорът на болницата д-р Тодор Черкезов. Промяната се налага заради новата схема на заплащане. До сега се покриваха разходите за всички болни т.е колкото повече болни,толкова по-голям бюджет. Сега се въвеждат финансови ограничения. Ако се надхвърли рамката на бюджета болницата просто спира да приема пациенти. Така може да се окаже, че след двадесето число на месеца просто ще преустанови прием на болни. Ще се пресяват и пациентите които идват от другите общини. Болният ще има достъп до лечебното заведение само тогава когато сериозно е нарушено неговото здраве. В останалите случаи ще бъде обгрижван от доболничната помощ и ще се лекува у дома, каза още д-р Черкезов.

  Очаква се негативна реакция от пациентите, които не са свикнали да чакат да бъдат приемани в болница, прогнозират от ръководството на здравното заведение.

По 950 бона на месец ще са нужни за издръжката на държавната болница в Кърджали. Това е с 250 000 повече от миналата година. Причината е че към нея премина тубдиспансерът и се откри лаборатория по инвазивно лечение.

 Проблемите с финансирането през миналата година се отразиха както на заплатите, така и на снабдяването с лекарства и консумативи. Очакваме, че и тази година ще е тежка , каза още д-р Черкезов..

 Болницата е кандидатствала за 173 клинични пътеки, които да бъдат включени в националния рамков договор със Здравната каса.до сега тя е работила по 171 клинични пътеки. Осем са отпаднали,но на тяхно място са заявени 11 нови.7 от тях са свързани с лечение на белодробни заболявания.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини