Ръст на хепатитът в Кърджали след Нова година

42 болни от хепатит са приети само за първите дни на 2011 година в държавната болница в Кърджали. Тридесет от тях вече са изписани, а 12 са в инфекциозното отделение за лечение.  Заболяването протича затегнато и пациентите не могат да се възстановят за 5 дни ,колкото плаща Здравната каса. Обикновено те оставят по 10 дни. Това става, когато се установи , че пациентът не може да се лекува у дома. Клиничната картина е непредсказуема. Изследванията не винаги са основа на вярна прогноза. Това каза пред журналисти шефът на болницата в Кърджали д-р Тодор Черкезов.

 Има ръст на болните , но обстановката не е извънредна, подчерта лекарят.

Той каза, че има повишена заболеваемост в сравнение с предходни години. Това обаче е характерно за всички инфекциозни заболявания. През 2008 г. пациентите на инфекциозното отделение са били 1166, през 2009 г.-1310, а през тази 1656.

 Грипната епидемия ще натовари допълнително инфекциозното отделение, каза още д-р Черкезов. Усложнените случаи  с пневмония ще бъдат настаняване в отделението за белодробни болести/бившия тубдиспансер/. И двете отделения са натоварени, но се очаква още по-голям наплив.

Разполагаме с препарати за свински грип успокои шефът на болницата. Той каза, че те са на разположение на спешното отделение, където става приемът на пациенти.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини