Ужилените шивачки от Ардино заведоха дела срещу работодателите си

Повече от 70 шивачки от умишлено фалираната фирма „Булгатекс” ООД заведоха дела в Ардинския районен съд срещу собствениците Абдулах Мутен и Хамди Йозкан.Очаква се и останалите 60 техни колеги и колежки в близките дни да внесат искови молби в съда.Общо 130 души шивачки,гладачки,пазачи,помощен персонал не са получавали възнагражденията си от юни миналата година.Работниците са решени твърдо да отстояват правата си.Те са сезирали Районната прокуратура в Ардино и Инспекцията по труда в Кърджали.Дори структурата на партия „Атака” се ангажира да брани правата на измамените работнички.

Кметът на Ардино Ресми Мурад съобщи за Кърджали бг вести,че е ангажирал адвокат и ще покрие разноските по защита на правата на ужилените.

Единият от собствениците Абдуллах Мутен се е укрил и е неоткриваем за съдебните власти,научи Кърджали бг вести.

Ще припомним че през декември 130 шивачки от „Булгатекс” ООД в Ардино излязоха на протест срещу произвола на собствениците на фирмата. Абдулах Мутен и Хамди Йозкан фалирали фирмата и създали нова - „Ардатекс”ООД. В нея взели на работа неколцина от шивачките в стария цех, останалите са на улицата без средства. С нашите пари отвориха цех, но работниците в тях ще споделят нашата съдба след време, казват измамените. Те са решили да отстояват правата си докрай, а някои дори заплашваха със самоубийство, притиснати от банки и неплатени сметки.
Кърджали бг вести

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини