Обявиха грипна епидемия в Кърджали

Щабът за борба с грипа обяви грипна епидемия в Община Кърджали. От 25 януари 2011г. се спират плановите операции, свижданията в лечебните заведения, прекратяват се детските и женските консултации, а в училищата - учебният процес до 28 януари включително.

В област Кърджали също се очаква обявяване на грипна епидемия. От РИОКОЗ в Кърджали ежедневно следят колко са болните от грип и ОРЗ в училищата на областта. Миналата седмица заради създадената обстановка временно бяха преустановени часовете в учебните заведения в селата Черноочене, Комунига и Енчец. На началника на РИО г-жа Емилия Владева е изпратено предписание, съгласно което във всички училища и детски градини медицинските лица ежедневно да контролират организирания филтър с цел да не се допускат болни, а да се насочват за преглед и лечение към личните им лекари. Противоепидемичните мерки изискват до 10.00 часа всеки ден да се съобщава броят на заболелите в РИОКОЗ на тел. 0361/6 02 81 или на e-mail: pek_riokoz_kardjali@abv.bg. При отсъствие на 30% от учениците по предписание на директора на РИОКОЗ началникът на РИО прави предложение до министъра на МОМН учебният процес да бъде прекратен най-малко за 5 дни.

От СЗО предупреждават, че по време на сезонната грипна епидемия - 2010-2011 г., циркулират познатият вече пандемичен грипен вирус А(H1N1) от 2009 г. (т.нар.свински грип) и успоредно с него –  грипните вируси от подтип A(H3N2) – щам Пърт (нов за България) и от тип В – щам Бризбейн. Водещо, както в България, така и в останалите страни от Европейския съюз е разпространението на (A H1N1). МЗ чрез РИОКОЗ осигури за всички лични лекари, за спешните центрове и лечебните заведения в областта безплантни антивирусни препарати,  които атакуват основно вируса на свинския грип и имат много добър лечебен ефект. Когато антивирусно лекарство се вземе в първите 48 часа от заболяването, пациентът се възстановява бързо. В противен случай болестта протича тежко, следват редица усложнения, най-вече пневмонии и дихателна недостатъчност.

Най-разпространеният механизъм за предаване на грипните вируси е въздушно-капковият, но е възможен и чрез заразени с вируса повърхности - дръжки на врати и др. Силно заразният вирус прониква в тялото през лигавиците на устата, носа или очите, при кихане или кашляне на болен човек или заразоносител.  

Грипът  започва внезапно с втрисане, главоболие, болки в ставите и мускулите, отпадналост, тежест, болки в очите и др. Температурата още от първия ден се повишава и достига 38-39°С. Ако грипът протича без усложнения, температурата продължава 2-4 дни, а заболяването – от 5 до 10дни.

Клиничните симптоми на т.н свински грип не се различават съществено от сезонния, но при него  болните се оплакват  от затруднено дишане, повръщане или диария, развиват  пневмония.

Въпреки, че всеки може да се зарази от  грип, сезонният грип има тенденцията да причинява повече проблеми основно на деца, лица в напреднала възраст и хронично болните.    
       Лицата с хронични заболявания - както възрастни хора, така  и деца, и болните със слаб имунитет, трябва да са особено внимателни към опасността от заразяване.

Как да се предпазите?

        Грипът изисква   бърза и навременна лекарска намеса, за да се предотвратят усложненията.

  • Покривайте с носна кърпичка за еднократна употреба устата си и носа, когато се намирате в затворена среда и там има хора, които кихат или кашлят. След използване я изхвърлете в коша или кофата за боклук
  • Мийте често ръцете си със сапун, особено когато някой е кихнал или кашля наблизо до вас. Същото правете, когато самите вие кихате или кашляте
  • Използвайте почистващи кърпички, които са с алкохолно съдържание и  са ефикасни за дезинфекция
  • Избягвайте, контакт на ръцете с очите и устата
  • Опитайте се да избягвате контакт с болни хора
  • Ако вие сте болен с грипоподобна симптоматика, избягвайте контакт с други членове на семейството
  • Носете маска, за да предпазите близките си от заразяване, като я сменяте на 2 часа

Ако сте болен с грипоподобна симптоматика, останете у дома - не ходете на училище, детска градина иизбягвайте да стоите в затворени  пространства, където се събират много хора.         

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини