Двадесет хиляди тютюнджии поискаха национални доплащания

Близо 20 хиляди тютюнопроизводители от Кърджалийско и Хасковско се събраха на протестен митинг в хасковското село Горски извор. Тютюнджиите блокираха главния път Калотина –Истанбул в изблик на недоволство срещу политиката на правителството спрямо тютюневия отрасъл. Проявата бе организирана от инициативен комитет. Множеството се стече в селото към 10 ,30 сутринта. Присъстваха и депутати от ДПС-Неджми Али, Юнал Тасим, Тунджай Наим,Петя Раева и Гйюнер Сербест.

 От името на Инициативния комитет бе прочетена декларация, адресирана до парламентарните партии, премиерът Бойко Борисов и министрите на земеделието и финансите. В нея се отбелазва, че поводът за недоволството е тежкото материално положение на тютюнопроизводителите. Причина за това са закъснелите премии за реколта 2009 , ниските изкупни цени за реколта 2010 , спирането на националните доплащания за реколта 2010, утежнената данъчно бреме. Протестиращите се оплакаха, че има пълна дезинформация за националните доплащания за референтния период 2007-2009 г., приети с наредба на министерството на земеделието и храните. Трябва адекватна политика в търсене на алтернатива на тютюнопроизводството се казва още в декларацията. Според документа спирането на националните доплащания, обрича тютюнопроизводителите на глад и мизерия. Те се обявивиха за запазване на държавното регулиране на отрасъла. Законът да регламентира отношенията производител-купувач,поискаха тютюнджиите.  Държавата получава 2 млрд лева годишно от акциз върху тютюна и не бива да загробва отрасъла. Ако работим и си плащаме осигуровките ще изведем страната от кризата, заявяват протестиращите. Те предупредиха , че са готови на масови протести, гражданско неподчинение и гладни стачки, ако правителството не намери пари за националните доплащания.

  Хората очакваха от присъстващите депутати да предадат исканията им в Народното събрание. От името на присъстващите  народни представители и протестиращите Неджми Али попита управляващите кога са били искрени- когато подписаха в Европейския парламент манифест за тютюнопроизводството, подкрепен от 11 страни-членки, сред които Франция, Испания, Гърция или, когато тази година абдикираха от отрасъла като не заделиха ните един лев за национални доплащания на тютюнопроизводителите. Поемаме ангажимента декларацията да стигне до адресатите, каза още депутатът. Протестите ви са основателни и справедливи и може да разчитате на Парламентарната група на ДПС,каза още Неджми Али. Той припомни, че още през декември ДПС е предупредило най-добронамерено управляващите, че ще има протести, ако няма национални доплащания.

Депутатът Юнал Тасим подчерта, че от 17 земеделски държави в ЕС,  единствено нашата страна не е изплатила национални доплащания.

След 20 години демокрация толкова много хора на едно място може да ги събере само гладът, каза за Кърджали бг вести Неджми Али.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини