СДС в Кърджали: Правителството си играе с тютюнджиите

Дора Христова

Исканията на тютюнопроизводителите са справедливи, защото в целия регион тези хора са обречени на глад. Основният проблем е късното изкупуване на реколтата. Изкупуването е в срок, определен от Министерството на земеделието и храните, по график от фирмите. За първа година забавянето е голямо, тютюнът мухлясва и това е повод да не се изкупува. Това заяви за Кърджали бгвести общинският лидер на сините в Кърджали Дора Христова.

Според нея са ниски  и  изкупните цени. Средно за миналата  година са били между 5.30 лева до 5.50, а тази година са с близо два лева по-ниски – 3.50-3.70. Миналата година националните доплащания са били 116 милиона, а за тази година се говори, че ще бъдат едва 70 милиона

Друга година до това време тютюнопроизводителите бяха подготвили лехите и ги бяха покрили с найлон, а сега при тази неяснота хората са объркани, не знаят какво да правят. За първи път цели региони не знаят какъв ще е поминъкът  за  идната година. Приказките за алтернатива са за далечни времена, подчерта Христова.

СДС – Кърджали счита, че 70 милиона обещани за месец август , също ще са закъснели. Ясно е, че това  се използва за предизборната кампания от управляващите.  Тя обаче не може да бъде толкова жестока, че да лишава хората от хляб.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини