8 °C

Държавата плаща на „Титан” да чисти в Кърджали и Хасково

Фирмите за чистене около "Титан интернешънъл холдинг", собственик и на футболния клуб ЦСКА, ще получат чрез цесия 10-12 млн. лева от държавната Българска банка за развитие, съобщи "Дневник", като се позова на един от собствениците на компанията Димитър Борисов.

Прехвърлят се дълговете за чистота на 15-16 общини, сред които София, Кърджали, Смолян, Видин, Хасково, Бургас и др. Най-голямото задължение е на столицата - 4 млн. лева, а на Бургас - 1.2 млн. лева.

Държавата няма право да извърши подобно нещо - не само защото ще наруши принципите на финансова децентрализация, и за целта използва банка, през която да извърши подобна безпрецедентна сделка. И тъй като дълговете на столицата са най-големи като дял от общата сума, както и на Бургас (и в двете общини управляват кметове на ГЕРБ), очевидно затова е направена подобна врътка. Кметът на Видин също е на ГЕРБ, в Кърджали управлява ДПС, в Смолян - БСП, в Хасково е четвърти мандат Георги Иванов, започнал като син кмет, в този си мандат управлява като независим, подкрепен по формулата от широка местна коалиция. 

Дали обаче банката е на печалба? От цесия се печели по следната схема: една фирма откупува дълговете на друга с някаква отстъпка (дисконт), и след което тя придобива правото задължената страна да й ги изплати по номинал. От това се печели. Но ББР не обявява никакви подробности по схемата.

Държавната банка обаче няма как да придобие задълженията на общините с отстъпка от реалната им стойност. Следователно каква е печалбата на Българската банка за развитие от тази операция, освен че се изчистват задълженията на местните власти към "Титан"? И не създава ли това неравнопоставеност между фирмите, с които местните власти/държавата не са се разплатили, и тези, на които са се издължили... 

Преди дни, пише изданието, Борисов е заявил, че дълговете на част от общините, в които "Титан" чисти, се прехвърлят на банката. Тогава обаче е назовал сумата от 20 млн. лева.

Целта е чистачите да получат сега дължимите суми, за да се разплатят с кредитори и доставчици. Общините пък ще върнат парите на банката до края на април, когато вече ще имат постъпления от местни данъци и такси.

"Става въпрос за 10-12 млн. лева, които цедирахме през Българската банка за развитие, защото ни предложи най-изгодни условия", казва Борисов пред "Дневник". 

Българската банка за развитие е платила досега задълженията само на пет общини към фирмата - София, Видин, Хасково, Кърджали и Смолян. Става въпрос за сумата от 4 милиона лева, съобщиха днес от банката, която е създадена за съвсем други цели...

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще е най-добре, ако се отдадете на пълна почивка. Позволете си го дори само през един ден от седмицата. Помислете за себе си и за неща, които да ви освежат. Предложение за вечерта ще ви мотивира за промяна на външния ви вид. Не пренебрегвайте онова, което ви предлага сърдечния партньор.
21 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате в добра физическа и психическа форма и наред със своите задачи ще се включите активно в решаването и на обществените. Ще изпълните както своите, така и очакванията на другите към вас. Волята ви ще укрепне, ще се освободите от съмненията и тревогите си, а пътя ви ще стане по-ясен.
21 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Каквито и усилия да ви струва това останете си в къщи днес и се опитайте да бъдете максимално полезни на себе си и на семейството си. Със свежото си чувство за хумор ще успеете да създадете приятна атмосфера около себе си. Поканете приятели на вечеря и се забавлявайте.
21 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите времето си в проучване на нова дейност, от която очаквате добри доходи. За да напреднете по-бързо се съветвайте с хора, които са запознати с материята и се ползвайте от опита им. Изчистете съзнанието си от тревожни мисли и се посветете на главното, ще успеете.
21 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Пригответе се за работа. Неотложни ангажименти ще приковат вниманието ви. Умората обаче, ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. И независимо от всичко трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Останете търпеливи, запазете спокойствие.
21 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Доброто сътрудничество, което градите с партньорите ви се отразява позитивно на мисленето, работата и печалбите ви. Но мислете за себе си, бъдете по-рационални по отношение изразходването на енергията си и не се разпилявайте излишно. Романтично запознанство и начало на дълга връзка.
21 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Поради многото си ангажименти днес ще решавате проблемите си в движение, но грижата ви за другите ще е от първостепенна важност за вас. Възможни са затруднения от технически характер, но ще се справите. Отношенията с човек от обкръжението ви могат да се изгладят с компромиси и от двете страни.
21 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нерешени проблеми от личен характер ще ви занимават и привеждат в активност. Бъдете прагматични и не отхвърляйте съвети и помощ. Чуждият опит също може да ви бъде полезен. Сигурно е, че няма да пренебрегнете интересите си и ще ги отстоявате докрай. Здравето ви се нуждае от повече грижи. Нуждаете се от повече ведрина в живота си.
21 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще постигнете спокойствие и ще балансирате по важност приоритетите си. Наред с това ще се погрижите за дома и семейството си. По отношение на общ проблем ще трябва да предприемете по-решителни стъпки за да го приключите в срок и добре за всички ви. Очакванията ви ще се сбъднат и ще се поздравите с успех.
21 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За да не останете разочаровани, не хранете прекалени очаквания към никого. Ще бъдете щастливи, ако станете по-малко претенциозни към другите. Отнесете се великодушно към стоящите по-долу от вас и ги насърчете. Проблем може да се окаже неразбирането, което ще срещнете от специален за вас човек. Имайте търпение и не налагайте мнението си.
21 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще въвеждате ред в делата си и без затруднение ще създавате нови познанства. Наред с това ще преосмислите отношенията си с някого, който с поведението си влияе деструктивно на мислите и решенията ви. Следвайте разума и сърцето, това ще ви помогне с достъпни средства да постигнете намеренията си.
21 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Вероятно интуицията ви подсказва да си останете в къщи днес. От друга страна не е изключено ваши добри приятели да ви отправят съблазнително предложение за веселба навън. Делови ангажименти също ще ви изкушават да напуснете леглото днес.
21 яну 2021
Последни новини