Назми Мюмюн: Принципът на уседналост е анахронизъм

Назми Мюмюн

Въвеждането на принципа на уседналост с Изборния кодекс е анахронизъм. С влизането ни в Шенгенското пространство и падането на визите за САЩ все повече българи ще живеят и работят в чужбина. Да им се отнема правото свободно да гласуват не е нищо повече от евтин популизъм. С въвеждането на този принцип ГЕРБ и „Атака” искат да отрежат основно изселниците в Турция и да спечелят служебна победа на местните избори в смесените райони. Това заяви за Кърджали бг вести членът на Националния съвет на БСП Назми Мюмюн.

Според Назми Мюмюн принципът на уседналост ще лиши от глас предимно българите в трудоспособна възраст, работещи в чужбина. Така на активното население се отнема думата за делата на страната, смята социалистът.

Той припомни, че преди години е бил един от ревностните защитници на въвеждането на принципа на уседналост. Тогава младите бяха в България и имаше смисъл. Сега е анахронизъм. Дъщеря ми е в Австралия. По изборите ще бъде в България, но няма да може да гласува, споделя Назми Мюмюн.

Ветото на президента върху Изборния кодекс е на високо национално и европейско ниво. Майсторлъкът днес е то да получи подкрепата на социалистите, защото трябва да привлечем за каузата ни ляво мислещия избирател. Това се отнася и за нашенци в Турция. Това са хора с леви идеи. Навсякъде - и в Турция, и в Европа, те подкрепят левите политически формации, отбелязва Назми Мюмюн. БСП трябва да сложи за тези хора питателна храна на политическата трапеза. Една от гозбите е отхвърлянето на принципа за уседналост като неадекватен на съвремените процеси - свободно предвижване на хора, отбелязва Назми Мюмюн.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини