Микроязовири се рушат,стопаните не плащат за водата

Иванка Таушанова

Областният консултативен съвет по земеделие обсъди състоянието и перспективите за развитие на напоителните системи в Кърджалийско на свое заседание в края на месец декември. Форумът бе председателстван от областния управител Иванка Таушанова. В работата му взе участие директорът на дирекция „Хидромелиорации” в министерството на земеделието и храните Харизан Томахкяров, който приветства инициативата на областния управител да се ускори изграждането на напоителни съоръжения в региона и да се облекчат възможностите за обединяване на стопаните в сдружения за водоползване. Г-н Томахкяров подчерта, че ресурсите на държавата да инвестира в подобни съоръжения са ограничени, затова ще се разчита основно на европейските програми. В МЗХ има готови проекти за област Кърджали, които ще бъдат подложени на преценка от специалисти и ако са икономически обосновани с тях ще може да се кандидатства за финансиране. В Програмата за развитие на селските райони до 2013 г са заложени 90 милиона евро по мярка 125 за хидромелиорации и 12 милиона евро по мярка 126 за съоръжения, които предпазват от вредното въздействие на водите – корекции на реки, диги и отводнителни системи. В момента МЗХ подготвя правилата по които ще се кандидатства. Предвижда се бенефициенти да бъдат общините, Сдруженията за напояване и „Напоителни системи” ЕАД.

Областният управител изтъкна, че област Кърджали трябва да има визия кои са най-необходимите напоителни съоръжения и да се приемат законови облекчения за сдружаване на водоползвателите. Стопаните в Кърджалийско са с малко земя, не разполагат със свободни средства, а голяма част от площите са с неустановен собственик. Неприемливо е и условието в сдружението да членуват над 50% от собствениците. Всичко това възпрепятства кооперирането им. Х. Томахкяров подчерта, че предстоят промени в Закона, по примера на Гърция, Турция, Румъния и Унгария, за да се избегнат пречките пред сдружаването. Целта е да се намери най-удачната форма за ползване на водата. Идеята е „Напоителни системи” да управляват главните съоръжения /например яз. „Тракиец”/, а поливните площи  да се експлоатират от сдруженията. Директорът на Земеделския колеж доц. Васко Василев също изрази становище, че трябва да се даде предимство на Сдруженията на водоползвателите, които са пряко заинтересовани. Това е заложено и в разработената Концепция за развитие на земеделието в област Кърджали, която ще бъде внесена за одобрение в МС до края на януари.

По предложение на областния управител Иванка Таушанова Консултативният съвет реши да бъде създадена експертна група с участието на общините, службите по земеделие, „Земеделския колеж” и др., която да изготви стратегия за развитие на хидромелиорациите с оглед прилагането на Концепцията. Подготвя се и регистър на водоползвателите, в който ще бъдат вписани всички собственици на земя в поливни площи, за да може подаваната вода да се разпределя между всички стопани, които я ползват, и така да се намали цената й. Сега събираемостта е изключително ниска и това възпрепятства рефинансирането на съоръженията.

Представителите на фирма „Земинвест”, която стопанисва над 500 водоема в областта и две работещи напоителни полета – в Плазище и Слънчоглед, заявиха, че от 8 години нито един стопанин не си е плащал за използваната вода, което не позволява да се инвестира в съоръженията, а само в неотложни аварийни ремонти. Според   специалистите от Областна дирекция „Земеделие” необходими са ремонтно-възстановителни работи на напоителните полета в Горно Кирково, Бенковски       Нановица, Груево, Върбен и Кърчовско и Широко поле, които ще обезпечат над 6 500 дка площи. Дългосрочни инвестиции са нужни за язовирите  „Люляково”, „Тихомир”, Гъсково”, и „Делвино”.

Г-н Томахкяров заяви, че всички проекти за хидромелиорации ще бъдат разглеждани на технически съвет в МЗХ след консултация с представители на ОД „Земеделие” и областна администрация. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини