Чакаме облаците да се разкъсат за да видим слънчевото затъмнение

Кърджалийци ще могат да наблюдават слънчево затъмнение,ако облаците над града тази сутрин се разкъсат.

Според радио „Дарик” затъмнението ще бъде частично и ще може да се проследи от цялата страна.

Слънчевият диск ще започне да се закрива частично от Луната в 7.57 ч. на 4 януари, като максималното му закриване ще се достигне в 10.55 ч. и гледано от София, то ще е върху 86 процента от слънчевия диск.

Частичното затъмнение ще е видимо от цялата територия на Европа и Африка, както и от най-северните части на Северна Америка и североизточните и северните части на Азия. Но най-голям ще е процентът на закриване, който може да бъде видян от северните части на Европа. Жителите на Норвегия, Швеция, Финландия и на северните територии на Русия ще видят закрити 92 процента от слънчевия диск, закрити от Луната.

 От Роженската обсерватория препоръчват на всички, които искат да видят явлението да използват прост метод за предпазване на зрението си. По думите на д-р Никола Петров изследвания са показали, че използваното от години опушено от свещ стъкло за наблюдение е много по-ефикасно от маската за заваряване или рентгеновия филм, които също се използват като предпазни средства от мнозина. Освен предпазни средства, желаещите да видят природното явление трябва да се надяват и на хубаво, безоблачно време.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини