5 °C

Самотни майки от махалата проституират, но не работят за помощи

Самотни майки от махалата проституират, вместо да полагат обществено полезен труд и да взимат помощи от държавата. Голямата част от младите жени в кв.”Боровец” сами отглеждат децата си. Те са безработни. Получават по 35 лева на дете на месец, което ги принуждава да мизерстват. Затова повечето от тях прибягват към най-древната професия.

Тони Х. Е една от малкото, които работи. Тя е на 36 години, вдовица. Вече е баба. Но това не и пречи да проституира. Спира на улицата случайни минувачи. Вкарва ги в мазетата на първия блок, ако клиентът няма по-добро предложение. Сумите, които заработва са нищожни, но са помощ за  многочленното й семейство.

 Проблемът със самотните майки е бич за квартала, споделя за Кърджали бг вести бившият пълномощник за „Боровец” Седат Мустафа. Според него голямата част от мъжете зарязват жените си и заминават да търсят препитание в чужбина. Други просто не искат да се грижат за семействата си.

  Проблемът направи впечатление дори на бившият турски генерален консул в Пловдив Джунейт Явузджян, който дари много от майките с дрехи и месо за Курбан Барйма.

   По закон статут на „самотна майка” в България отдавна няма. Според Семейния кодекс двойките могат да съжителстват свободно без брак. При жителите на квартал „Боровец” това е повсеместна практика. Въпреки това е останала нагласата, че ако майките живеят сами, ще могат да получават помощи от държавата. Това обаче е вече само мит.

  Според данните на „Социално подпомагане”в община  Кърджали помощи за „семейства с един родител”получават всичко 7 бенифициенти. Пет са майките, чиито деца са над 3 години. Те трябва да отработват получаваните социални помощи с обществено полезен труд. Останалите две жени, които имат деца под 3 години,нямат това задължение. В община Кърджали социални помощи получават всичко 40 души.

Почти всички трябва да полагат 14 дни в месеца обществено полезен труд, ако са в трудоспособна възраст. На ден е необходимо да се работи по 4 часа по програми на общината. Това се оказва висока летва за повечето самотни майки в квартал „Боровец”.

  За да получават социални помощи „семействата с един родител” трябва да отговарят на строги условия. Това са месечни помощи,регламентирани по реда на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, поясни за Кърджали БГ вести директорът на „Социално подпомагане” в община Кърджали Красимир Ралев. Основните критерии са: доходите, размерът на жилището, да не са регистрирани като еднолични търговци и да не са собственици на капитал на търговско дружество, да нямат влогове,вземания,дялово участие, ценни книжа на стойност повече от 500 лева на член от семейството, да нямат прехвърлен жилищен, вилен,селскостопански или горски имот през последните 5 години, ако са безработни да са регистрирани най-малко 9 месеца в Дирекция „Бюро по труда”, преди подаване на молба в Дирекция „Социално подпомагане”.

Георги Кулов

Красимир Ралев
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще е най-добре, ако се отдадете на пълна почивка. Позволете си го дори само през един ден от седмицата. Помислете за себе си и за неща, които да ви освежат. Предложение за вечерта ще ви мотивира за промяна на външния ви вид. Не пренебрегвайте онова, което ви предлага сърдечния партньор.
22 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате в добра физическа и психическа форма и наред със своите задачи ще се включите активно в решаването и на обществените. Ще изпълните както своите, така и очакванията на другите към вас. Волята ви ще укрепне, ще се освободите от съмненията и тревогите си, а пътя ви ще стане по-ясен.
22 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Каквито и усилия да ви струва това останете си в къщи днес и се опитайте да бъдете максимално полезни на себе си и на семейството си. Със свежото си чувство за хумор ще успеете да създадете приятна атмосфера около себе си. Поканете приятели на вечеря и се забавлявайте.
22 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите времето си в проучване на нова дейност, от която очаквате добри доходи. За да напреднете по-бързо се съветвайте с хора, които са запознати с материята и се ползвайте от опита им. Изчистете съзнанието си от тревожни мисли и се посветете на главното, ще успеете.
22 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Пригответе се за работа. Неотложни ангажименти ще приковат вниманието ви. Умората обаче, ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. И независимо от всичко трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Останете търпеливи, запазете спокойствие.
22 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Доброто сътрудничество, което градите с партньорите ви се отразява позитивно на мисленето, работата и печалбите ви. Но мислете за себе си, бъдете по-рационални по отношение изразходването на енергията си и не се разпилявайте излишно. Романтично запознанство и начало на дълга връзка.
22 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Поради многото си ангажименти днес ще решавате проблемите си в движение, но грижата ви за другите ще е от първостепенна важност за вас. Възможни са затруднения от технически характер, но ще се справите. Отношенията с човек от обкръжението ви могат да се изгладят с компромиси и от двете страни.
22 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нерешени проблеми от личен характер ще ви занимават и привеждат в активност. Бъдете прагматични и не отхвърляйте съвети и помощ. Чуждият опит също може да ви бъде полезен. Сигурно е, че няма да пренебрегнете интересите си и ще ги отстоявате докрай. Здравето ви се нуждае от повече грижи. Нуждаете се от повече ведрина в живота си.
22 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще постигнете спокойствие и ще балансирате по важност приоритетите си. Наред с това ще се погрижите за дома и семейството си. По отношение на общ проблем ще трябва да предприемете по-решителни стъпки за да го приключите в срок и добре за всички ви. Очакванията ви ще се сбъднат и ще се поздравите с успех.
22 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За да не останете разочаровани, не хранете прекалени очаквания към никого. Ще бъдете щастливи, ако станете по-малко претенциозни към другите. Отнесете се великодушно към стоящите по-долу от вас и ги насърчете. Проблем може да се окаже неразбирането, което ще срещнете от специален за вас човек. Имайте търпение и не налагайте мнението си.
22 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще въвеждате ред в делата си и без затруднение ще създавате нови познанства. Наред с това ще преосмислите отношенията си с някого, който с поведението си влияе деструктивно на мислите и решенията ви. Следвайте разума и сърцето, това ще ви помогне с достъпни средства да постигнете намеренията си.
22 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Вероятно интуицията ви подсказва да си останете в къщи днес. От друга страна не е изключено ваши добри приятели да ви отправят съблазнително предложение за веселба навън. Делови ангажименти също ще ви изкушават да напуснете леглото днес.
22 яну 2021
Последни новини