Самотни майки от махалата проституират, но не работят за помощи

Самотни майки от махалата проституират, вместо да полагат обществено полезен труд и да взимат помощи от държавата. Голямата част от младите жени в кв.”Боровец” сами отглеждат децата си. Те са безработни. Получават по 35 лева на дете на месец, което ги принуждава да мизерстват. Затова повечето от тях прибягват към най-древната професия.

Тони Х. Е една от малкото, които работи. Тя е на 36 години, вдовица. Вече е баба. Но това не и пречи да проституира. Спира на улицата случайни минувачи. Вкарва ги в мазетата на първия блок, ако клиентът няма по-добро предложение. Сумите, които заработва са нищожни, но са помощ за  многочленното й семейство.

 Проблемът със самотните майки е бич за квартала, споделя за Кърджали бг вести бившият пълномощник за „Боровец” Седат Мустафа. Според него голямата част от мъжете зарязват жените си и заминават да търсят препитание в чужбина. Други просто не искат да се грижат за семействата си.

  Проблемът направи впечатление дори на бившият турски генерален консул в Пловдив Джунейт Явузджян, който дари много от майките с дрехи и месо за Курбан Барйма.

   По закон статут на „самотна майка” в България отдавна няма. Според Семейния кодекс двойките могат да съжителстват свободно без брак. При жителите на квартал „Боровец” това е повсеместна практика. Въпреки това е останала нагласата, че ако майките живеят сами, ще могат да получават помощи от държавата. Това обаче е вече само мит.

  Според данните на „Социално подпомагане”в община  Кърджали помощи за „семейства с един родител”получават всичко 7 бенифициенти. Пет са майките, чиито деца са над 3 години. Те трябва да отработват получаваните социални помощи с обществено полезен труд. Останалите две жени, които имат деца под 3 години,нямат това задължение. В община Кърджали социални помощи получават всичко 40 души.

Почти всички трябва да полагат 14 дни в месеца обществено полезен труд, ако са в трудоспособна възраст. На ден е необходимо да се работи по 4 часа по програми на общината. Това се оказва висока летва за повечето самотни майки в квартал „Боровец”.

  За да получават социални помощи „семействата с един родител” трябва да отговарят на строги условия. Това са месечни помощи,регламентирани по реда на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, поясни за Кърджали БГ вести директорът на „Социално подпомагане” в община Кърджали Красимир Ралев. Основните критерии са: доходите, размерът на жилището, да не са регистрирани като еднолични търговци и да не са собственици на капитал на търговско дружество, да нямат влогове,вземания,дялово участие, ценни книжа на стойност повече от 500 лева на член от семейството, да нямат прехвърлен жилищен, вилен,селскостопански или горски имот през последните 5 години, ако са безработни да са регистрирани най-малко 9 месеца в Дирекция „Бюро по труда”, преди подаване на молба в Дирекция „Социално подпомагане”.

Георги Кулов

Красимир Ралев
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини