41 изселнически дружества чакат среща с Бойко Борисов

Общо 41 изселнически дружества са се записали за среща с премиера на България Бойко Борисов, която ще се състои до няколко седмици. Те ще поставят за обсъждане три проблема.

От изселническата организация „Бултюрк”настояват изселниците по спогодби от преди 1989 г. да получат облекчен визов режим. Те нямат статут на двойни граждани и не могат да пътуват свободно в страната ни. Искат да посещават посещават по-лесно родните си места, без да чакат пред консулствата.

 Изселническите организации настояват и за признаване на стажа натрупан от нашенци в България,които са напуснали страната през т.нар.Голяма екскурзия през 1989 г. Претенциите са за 115 000 души, които турските власти водят за принудително изселени. За да се пенсионират в Турция те трябва да откупят стаж и да заплатят между 15 000 и 20 000 лева.

Третият проблем е, че турските власти не признават дипломите на всички университети в България. Те изискват да се държат приравнителни изпити. От нашето образователно ведомство твърдят, че след като сме в Европейския съюз трябва да се признават всички наши дипломи.

Кърджали бг вести

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини