Момче е първото бебе в Кърджали за 2011 г.

Момче е първото дете, което се роди през 2011 година в родилно отделение на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали. Това се случва на 2 януари в 10 часа. Майката е от село Мост и се казва Рабие Халил. Много е щастлива, че е родила отроче от мъжки пол и се чувства в отлично здраве, съобщиха за "Твоят ден" от отделението. Детето тежи 3,7 килограма и е високо 50 сантиметра. Не по-малко радостен е и досегашния шеф на Родилно, на когото му предстои пенсиониране, дългогодишният безспорен и всепризнат гинеколог д-р Марин Попмаринов.  „Въпреки, че голяма част от младото население на Кърджали отиде по големите градове, а и в чужбина, ръстът на ражданията се запазва през последните години", казва той. И го илюстрира с цифри: през 2009 година в родилно отделение на кърджалийската болница се раждат 1050 деца, през 2010-а - 1047, като характерното е, че повечето от тях са момчета. "Вероятно с раждането на първото дете за 2011-а, което също е момче, мъжката тенденция при ражданията ще продължи и през тази година", шегува се д-р Попмаринов.
И още една добра тенденция очертава той - вече 15 години в кърджалийското родилно отделение няма смъртен случай при родилките. По думите му това се дължи на добрата квалификация на лекарите, както и на съвременните методи на лечение.
"За мен, за родилно отделение 2010 година беше една сравнително добра година. Знаете, че имаше много инциденти в страната с родилки. При нас сме имали много тежки случаи, но сме успели да се справим благодарение на по-съвременните лекарства и по-съвременната техника", споделя д-р Попмаринов. 
Той илюстрира думите си като посочва за пример новия диагностичен апарат, благодарение на който могат да се улавят аномалиите на плода, несъвместими с живота или много усложняващи го. Това от своя страна определя и трудните решения,свързани с прекъсване на бременността в името на това да се запази живота на майката. 
"По този начин сме спасили семейства, които можеха да бъдат обременени с последващи раждания и последващо загиване на детето", подчертава гинекологът.
Според него като изключим проблема с неосигурените пациентки, в кърджалийското родилно отделение повсеместната криза не се е отразила с някакви тежки последствия. Нямало е проблем с лекарствата и консумативите, не се е налагало болните да си ги купуват сами. "На родилките им е топло през цялото време на престоя им тук, а мисля,че са и нахранени добре", казва д-р Попмаринов. 

Дарик нюз

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини