Блокираха сметките на мюфтийствата в Кърджали и Крумовград

Сметките на районните мюфтийства в Кърджали и Крумовград в банка ДСК са блокирани от съда. Те нямат право да се разпореждат с парите на мюсюлманите в региона. Всички разплащания извършени от районните мюфтии Бейхан Мехмед и Насуф Насуф от май 2010 г.насам са незаконни. Ще се извърши обстойна ревизия, за какво са харчени парите на редовите богомолци. Едва тогава ще влезем в мюфтийствата и ще поемем управлението им. Това заяви за Кърджали бг вести Сабри Мустафа, пълномощник на председателя на Висшия мюсюлмански духовен съвет Недим Генджев.

  Ще припомним, че в началото на миналата година Върховният касационен съд отсъди, че законен водач на мюсюлманите в България е Недим Генджев. Софийският градски съд от своя страна обяви за нелегитимен досегашния главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджъ. В спора между двамата водачи се опитаха да посредничат премиерите на България и Турция. Бе препоръчано да се проведе обединителна конференция, но това и до днес не става.

  Както първи Кърджали бг вести писа във фирменото отделение на Окръжния съд в Кърджали вече са регистрирани двама районни мюфтии от Главното мюфтийство на Недим Генджев. Това са Мюмюн Мюмюн за Крумовград и Халил Мустафа за Кърджали. Единият от тях защитава докторат в Анкара.

 Община Кърджали отказва да регистрира джамийското настоятелство на хората на Недим Генджев. То трябва да замени досегашното джамийско настоятелство с председател Аптула Шефки, което е лоялно към Мустафа Алиш Хаджъ.

 По устава на веороизповеданието съдът трябва да анулира регистрацията на джамийското настоятелство на Аптула Шефки в общината, твърди Сабри Мустафа. Това ще стане в тримесечен срок.

 Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини