Тракийци стягат нова коалиция срещу ДПС в Кърджали

Огнян Иванов

Политически клуб “Тракия” готви нова анти-ДПС коалиция в Кърджали за предстоящите местни избори. От политическата организация на тракийци се обявяват за създаването на ново гражданско обединение, което да се противопостави на хегемонията на Движението в общината. То ще изключва партиите от бившата Тройна коалиция като БСП и НДСВ.

Ще припомним, че Политически клуб „Тракия”бе в основата на създаденото през 2007 г.  Гражданско обединение за Кърджали, което издигна за кандидат за кметския стол Никола Пашинов. Гражданското обединение бе регистрирано с мандата на ПК”Тракия” в Общинската избирателна комисия. В него влязоха БСП и „Атака”. Формацията се превърна във втора политическа сила в местния парламент като вкара 11 съветници. По късно народните избраници от „Атака” се прехвърлиха в други партии или станаха независими. Това сложи началото на разпада на групата на Гражданско обединение за Кърджали.

 С идването на правителството на ГЕРБ на власт,ползващо се с безрезервната подкрепа на „Атака” настъпиха промени и в обединението. Съветниците от ПК”Тракия” откровено застанаха на страната на управляващите.

   Сега те отново искат да повторят формулата от 2007 г. но с нови участници. В „Позиция на ПК”Тракия относно предстоящите местни избори”, предоставени от лидера на формацията в Кърджали Огнян Иванов се казва:”Изявите на основните политически  партии( без тези на ДПС), които са  в опозиция на управлението на страната до момента показват, че водени от личните си партийни интереси възнамеряват да участват самостоятелно на предстоящите местни избори в Кърджали. С това те искат да демонстрират, че са силни и  това донякъде е разбираемо, не само поради слабите им резултати на предишните местни избори, но и  поради носталгията по тройната коалиция с ДПС, с която им е трудно да се разделят и чрез която се домогнаха до позиции, които през последната година доста загубиха. Не разчитайки на личен и партиен успех на изборите през 2011 г., защото загубиха доверието на хората, това за тях е и един вид тест за да могат да видят с какво разполагат за следващите парламентарни избори, а и защо да се хабят когато могат да гравитират около ДПС както досега и да запазят икономическите си позиции, които все още не са накърнени. Отчитайки местните им изяви през настоящия мандат е видно, че „икономико-политическите” отношения с ДПС не са нарушени  и , че взаимно се подкрепят. В общински съвет се гласува избирателно  с демонстрация  за опозиция, но с последващи действия на сближаване с управляващите в ДПС.

За разлика от тях ПК ТРАКИЯ не само запази своя авторитет, но и участва активно и успешно във всички дебати и изяви на местна почва и затвърди позициите си като достойна опозиция на управлението на ДПС. Не може да се отрече, че съветниците от ПК ТРАКИЯ  са едни от добре стоящите в местния парламент, с добра активност и със солиден професионализъм и опит. С действията си в защита на законността и срещу разгула по разходването на общинския бюджет и срещу ограбването на общината и държавата, сиреч на данъците на населението, без да се търсят разликата дали тези данъци са от бедния работник в града, спъващ се ежедневно в разбитите  тротоари и в асфалтовите дупки или от бедния тютюнев производител на село, бродещ по калните улици те завоюваха добри позиции в обществото. Думи като морал и добри европейски практики отдавна са изчезнали дори от политическото говорене на ДПС в местния парламент , а за практическото им приложение въобще не може да става въпрос.

Това са нещата, които ни дават сега основанието отново да търсим подобен подход за действие срещу прекомерно забогатялата от общински и държавни пари върхушка на ДПС, свързала пъпната си връв с обръчи от фирми за взаимното си подхранване, и която този път без подкрепата на избирателите туристи трябва да слезе от сцената. Това обединение не трябва да бъде на етнически принцип разделящ хората, защото всички сме потърпевши от това управление. Според нас това е напълно възможно и всяка самостоятелна изява на когото и да било е подаване ръка на ДПС върхушката да остане на власт и да продължи досегашната си  политика. В това си начинание разчитаме да бъдем подкрепени от всички за обединение, независимо дали сме българи или турци, независимо дали членуваме в една или друга партия, тъй като всички страдаме еднакво от лакомията и авантюризма, безразборното харчене на нашите данъци от една малка група  хора в прекомерно оскъпени обекти с цел лична изгода. Каква ще бъде формулата, зад която да застанем, ще кажат самите участници, но тя трябва да бъде обединителна и с ясни цели и програма за добро и прозрачно управление под контрола на обществото.

 Хората в Кърджали са обезверени  и те заслужават тази жертва.”

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини