9 °C

Кърджалийските ученици сред първите по грамотност в страната

Кърджалийските ученици са сред отличниците по грамотност в страната.Младежите от столицата на Източните Родопи бият връстниците си от София.Провинцията е по-грамотна от столицата. Учениците от провинциалните училища са се справили по-добре с тестовете по български език, отколкото връстниците им от София, сочат обобщените данни от първата година на кампанията "Бъди грамотен". В кампанията са се включили и възрастни, а тенденцията вече е да се състезават деца срещу родители.

Градовете отличници са Сопот, Димитровград, Горна Оряховица и Кърджали.

"Кампанията не е проучване, не е и мащабна проверка на грамотността. Нейната цел е да поощрява грамотното писане", обясни Евелина Гечева, управител на интернет портала за грамотно писане Академика Бг.

В страната са организирани 75 състезания, в тях са участвали над 7000 ученици. Само в столицата е имало състезания в 36 училища с 3905 участници.

Отличниците в столицата са 557, а в другите градове в страната са 1000.

Положението в грамотността 8-9-10 клас е просто трагично, коментира Маргарита Дончева, координатор на кампанията за София. Според нея причината за това е, че граматика на българския език се учи до седми клас. След това се обръща повече внимание на чуждите езици, литературата, специалните предмети. С нарастване на възрастта на учениците, грамотността им намалява, смята Маргарита Дончева.

Разликата в резултатите в столицата и провинцията Евелина Гечева обясни с два факта. Първият според нея е, че в провинцията паралелките са по-малки и учителите имат възможност да обръщат внимание на всяко дете.

В провинцията състезанията са били организирани много добре, за разлика от столицата, което според представителите на кампанията също е оказало влияние върху резултатите. Освен това, децата в провинцията учат с по-голямо желание, защото са по-спокойни.

Тестовете, които децата от 1 до 9 клас решават, съдържат около двайсетина въпроса.

Най-често се греши двойното "н", съгласуването, пише се "играеме" вместо "играем", дадоха примери от Академика Бг. Освен това се правят грешки, свързани със "с" и "т". Грешат се запетаите и пълния член.

Не е редно да се изоставя обучението по български език в по-горните класове, категорично смятат преподаватели, а часовете по български език са крайно недостатъчни.

От Академика Бг съобщиха, че на 19 януари е планирано състезание между родители. Организаторите отбелязаха и благоприятната тенденция, че там, където е проведено състезание има желание за повторно провеждане.

|

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят за някои от вас е от особена важност. Постъпките, които ще направите днес биха могли да променят посоката на живота ви. Мислете какво правите, и ако сте сигурни в желанията си не се колебайте. Шансът да успеете е значителен. Обещаващ е и новият подход, който внасяте в работата си.
02 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Част от вас предпочитат да се отдадат на професионални занимания и няма да сбъркат. Днес шансовете ви за успех са изразени. Други имат нужда от почивка и развлечения и с удоволствие приемат отправена към тях покана. Емоциите са в изобилие, но това привлича околните към вас.
02 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На работното място са възможни конфликти. Ако сте по-търпеливи и дипломатични те могат да се предотвратят. Това се отнася и до семейството ви. Поставяйте си краткосрочни планове и ги следвайте. Така ще стигнете по-бързо до мечтите си. Промяна във външния вид ще ви донесе настроение и ще повиши желанията ви.
02 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден едва ли ще ви поднесе изненади, но ще бъде добър за вас. Имате възможност да свършите доста полезни неща, които впоследствие до голяма степен ще улеснят работата ви. Не пренебрегвайте проблема на ваш близък човек.
02 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заемате се с работа през този ден, тъй като имате много задължения, на които не сте успели да обърнете достатъчно внимание през изминалата седмица. Във ваша полза ще ви бъде човек, на когото сте направили услуга. В личен план ви очакват недоразумения ако не оправдаете навреме очакванията на сърдечния си партньор по определен въпрос.
02 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
02 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не насилвайте обстоятелствата, ситуацията ще се избистри от само себе си. Внимавайте с финансовите претенции на роднини. Може да не с продиктувани от безкористни чувства. Ако се случи така, че ви се провали среща с интимния партньор, вината не е задължително у него. Бъдете дипломатични и толерантни. Не допускайте излишни разходи.
02 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Неутолима жажда за приключения ще ръководи постъпките ви днес. С присъщата си находчивост и ентусиазъм ще успеете да преобразите и вдъхнете живот и на най-тривиалните обстоятелства. Успехът ви сред противоположния пол придобива застрашителни размери. Успокойте малко темпото, дайте си почивка.
02 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Имате много нови намерения и различни идеи за осъществяването им. Ако прекарате твърде много време в колебания обаче е твърде възможно да изпуснете добрите възможности, които имате. Доверете се на мнението на хората около вас, които са склонни да ви съдействат във всеки един момент. Стабилизирате отношенията си с човек, с когото не сте се виждали отдавна.
02 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предвид желанията и следвайки развитията в живота си, ще вземете правилните решения. Без умора ще се захванете с разработването на конкретна задача, предвиждайки чрез нея да подобрите финансите си. За други се очертава пътуване или организиране на семейно тържество.
02 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не смесвайте отговорностите си с отношението ви към околните. Овладейте вълненията си и не пречете на другите да си вършат работата. Не допускайте успехите ви да са за нечия друга сметка освен вашата. Правете го чистосърдечно и без излишна показност, другото е лицемерие и не води до никъде.
02 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общуването ви с подобни на вас, целенасочени и духовни хора е тласък за развитието ви. Без усилия ще привличате към себе си онези, с които споделяте еднакви ценности и заедно ще творите. Ще ви занимават и проблемите на близките ви, за тях вие сте спасителен пояс във всяка ситуация.
02 дек 2020
Последни новини