Кърджалийските ученици сред първите по грамотност в страната

Кърджалийските ученици са сред отличниците по грамотност в страната.Младежите от столицата на Източните Родопи бият връстниците си от София.Провинцията е по-грамотна от столицата. Учениците от провинциалните училища са се справили по-добре с тестовете по български език, отколкото връстниците им от София, сочат обобщените данни от първата година на кампанията "Бъди грамотен". В кампанията са се включили и възрастни, а тенденцията вече е да се състезават деца срещу родители.

Градовете отличници са Сопот, Димитровград, Горна Оряховица и Кърджали.

"Кампанията не е проучване, не е и мащабна проверка на грамотността. Нейната цел е да поощрява грамотното писане", обясни Евелина Гечева, управител на интернет портала за грамотно писане Академика Бг.

В страната са организирани 75 състезания, в тях са участвали над 7000 ученици. Само в столицата е имало състезания в 36 училища с 3905 участници.

Отличниците в столицата са 557, а в другите градове в страната са 1000.

Положението в грамотността 8-9-10 клас е просто трагично, коментира Маргарита Дончева, координатор на кампанията за София. Според нея причината за това е, че граматика на българския език се учи до седми клас. След това се обръща повече внимание на чуждите езици, литературата, специалните предмети. С нарастване на възрастта на учениците, грамотността им намалява, смята Маргарита Дончева.

Разликата в резултатите в столицата и провинцията Евелина Гечева обясни с два факта. Първият според нея е, че в провинцията паралелките са по-малки и учителите имат възможност да обръщат внимание на всяко дете.

В провинцията състезанията са били организирани много добре, за разлика от столицата, което според представителите на кампанията също е оказало влияние върху резултатите. Освен това, децата в провинцията учат с по-голямо желание, защото са по-спокойни.

Тестовете, които децата от 1 до 9 клас решават, съдържат около двайсетина въпроса.

Най-често се греши двойното "н", съгласуването, пише се "играеме" вместо "играем", дадоха примери от Академика Бг. Освен това се правят грешки, свързани със "с" и "т". Грешат се запетаите и пълния член.

Не е редно да се изоставя обучението по български език в по-горните класове, категорично смятат преподаватели, а часовете по български език са крайно недостатъчни.

От Академика Бг съобщиха, че на 19 януари е планирано състезание между родители. Организаторите отбелязаха и благоприятната тенденция, че там, където е проведено състезание има желание за повторно провеждане.

|

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини