Кризата мобилизира престъпността в Кърджалийско

Стефан Ангелов

Разговор със Стефан Ангелов, бивш директор на Областната дирекция на МВР в Кърджали, координатор за Кърджалийска, Хасковска и Смоленска област на Алианса за сигурна България.

-Г-н Ангелов, кое наложи създаването на Алианс за сигурна България?

-Работата на органите на МВР, прокуратурата, службите за сигурност през последните години са обект на голям интерес от страна на обществото. За съжаление има случаи на откровеното им политизиране. Това налага създаването на гражданско сдружение, което да предпази тези органи от излишно партийно вмешателство. Ние обединяваме професионалисти, които искат гражданското начало да бъде водещо, но не и политизирано. Затова и Алианс за сигурна България не е синдикат и не преследва политически цели, както е записано в Устава. Това е гражданско сдружение включващо бивши и настоящи служители на МВР, прокурори, съдии, военни от резерва, общественици, журналисти.

Идеята е да си партнираме с неправителствените организации в решаването на редица наболели проблеми. Основната ни цел е да оказваме адекватна и експертна помощ на национално, регионално и международно ниво, да помагаме за хармонизиране на националното законодателство с европейското, да подкрепяме държавните институции.

-Кой е най-належащия проблем, който искате да решите?

-Решават управляващите. Много проблеми са от значение, съответно на нациоинално или регионално ниво. Например, за всички приоритет е влизането в Шенген. Много е важно да мобилизираме неправителствения сектор и общественото мнение за позитивна развръзка и становище на Европеиския съюз за приемането ни в шенгенското пространство възможно по-скоро. Ще популризираме нашата готовност за Шенген. Тя е значително по-голяма от тази на Румъния и ние не бива да чакаме на опашката, заради съседите. Но за мен лично не по-малко важни са и проблемите в гегиона.

-Икономическата криза породи сериозни проблеми с битовата престъпност. Какво е Вашето мнение?

-Проблемът не е нов . Понятието е широкообхватно. Засяга правата на много голяма част от населението. Борбата с престъпността като цяло не може да бъде единствено дело само на органите на МВР. Гражданите трябва да съдействат максимално при разкриването на престъпленията. Трябва да има нетърпимост. Сега за съжаление мнозина се страхуват да помагат и с основание. Нуждаем се от ефективни законодателни промени в различни аспекти. Което обаче е по-страшното има безразличие към посегателствата върху чуждата сигурност и собственост. С този манталитет трябва да се преборим.

-Как стоят нещата в Кърджалийско?

-Наскоро министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов отпави критики към Областната дирекция на МВР в Кърджали. Той поясни, че очаква по активни действия в борбата и срещу бракониерите по язовирите. Това мобилизира бившите колеги и вече четем за поредица от акции.

Има и притеснителни факти. От резултатите публикувани неотдавна в местната преса е видно, че основните показатели, които определят дейността на Областната дирекция не са на традицинните си места. Кражбите, които са и структуроопределящи за сравнявания период бележат ръст от 40 сто. Общата разкриваемост пада до 56%, с около 10-13% в сравнение с предишни години. Това показва, че полицията има нужда от мощна обществена подкрепа. Не трябва да се упрекват само пряко ангажираните. Всички трябва да са съпричастни към проблема.

В този смисъл, показателен е отношението ни към пияните шофьори. Не случайно бележат ръст тежките катастрофи в региона. Само убитите са се увеличили двойно за година. Обществото мълчи, също и неправителствените организации. И така, всеки за себе си .....

Въпросите зададе: Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 15.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
15 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
С основание може да очаквате от работата си днес по-добри доходи. Трудностит са възможни по линия на администрация и неспазване на срокове и законност. Въпреки това ще се справите с възникналите препятствия и ще доведете делата си до край, което значи и осигуряване нуждите на семейството.
15 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дава ви се отлична възможност да покажете на практика вашите умения, изобретателност и младежки дух. Голямата ви ангажираност може да ви направи неспокойни и нетърпеливи, но сега е момента да стиснете зъби и да издържите. Повярвайте, усилията ви няма да са напразни. Всичко, което постигнете днес, ще ви носи добри дивиденти за дълго време напред.Струва си, нали.
15 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Стремите се да вършите нещата така, че на хората около вас това да им харесва и да не влизате в пререкания за излишни неща. Помислете обаче и за собствените си желания и за това, че е трудно винаги всички да са доволни. На работното място пред вас се открива блестяща възможност да покажете на какво сте способни, затова захванете се сериозно за работа.
15 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате доста работа днес, но едва ли ще се намери нещо, с което да не успеете да се справите. Често се заемате с много неща наведнъж, но учудващо за хората около вас успявате да се справите без проблеми. Ще се изненадате от предложението, което ви прави близък приятел. Винаги сте готови да отвърнете на предизвикателствата и едва ли ще откажете.
15 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Привеждайки програмата си в действие, ще засилите активността и желанието си за общуване. Чрез търговско-финансови операции, реализирани не без подкрепата на близък човек, ще се стабилизирате материално. Ако сте пряко ангажирани с професионалните си задачи ще получите изгодни предложения.
15 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако сте и не конфликтни ще спечелите повече, осъществявайки плановете си. Насочете усилията си в областта, в която сте най-силни. От там ще дойдат и добрите резултати. Желанията ви скоро ще станат реалност, повярвайте си. При някои е възможно да се събудят стари, хронични заболявания.
15 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви ден, който ви предлага възможности в много направления. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го изживеете, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно. Ставащото е само част от настъпващия период на драгоценни успехи.
15 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да видите работата си по-скоро завършена и това ви амбицира. Усърдно ще избегнете проблем, който застрашава да обезсмисли труда ви досега. Към някой от обкръжението ви сте особено чувствителни и това ви пречи да оцените връзката си правилно. Но не му пречете да изрази отношението си към вас.
15 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Несъгласието ви с нечие решение не бива да пречи на отношенията помежду ви. Намерете по-елегантен начин да изразите становището си, без да влизате в конфликт и да застрашавате връзката си. Можете да предложите и повече в името на общото ви бъдеще, не мислите ли. Волята ви е силна, но не пренебрегвайте и другите.
15 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможностите ви за извънредни приходи днес са много добри. Има вероятност и да ги пропуснете при прекалено колебание. Може би пред някои от вас стоят леки затруднения в бизнеса, които скоро ще отшумят без трайни негативни последици.
15 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
15 апр 2021
Последни новини