6 °C

Кризата мобилизира престъпността в Кърджалийско

Стефан Ангелов

Разговор със Стефан Ангелов, бивш директор на Областната дирекция на МВР в Кърджали, координатор за Кърджалийска, Хасковска и Смоленска област на Алианса за сигурна България.

-Г-н Ангелов, кое наложи създаването на Алианс за сигурна България?

-Работата на органите на МВР, прокуратурата, службите за сигурност през последните години са обект на голям интерес от страна на обществото. За съжаление има случаи на откровеното им политизиране. Това налага създаването на гражданско сдружение, което да предпази тези органи от излишно партийно вмешателство. Ние обединяваме професионалисти, които искат гражданското начало да бъде водещо, но не и политизирано. Затова и Алианс за сигурна България не е синдикат и не преследва политически цели, както е записано в Устава. Това е гражданско сдружение включващо бивши и настоящи служители на МВР, прокурори, съдии, военни от резерва, общественици, журналисти.

Идеята е да си партнираме с неправителствените организации в решаването на редица наболели проблеми. Основната ни цел е да оказваме адекватна и експертна помощ на национално, регионално и международно ниво, да помагаме за хармонизиране на националното законодателство с европейското, да подкрепяме държавните институции.

-Кой е най-належащия проблем, който искате да решите?

-Решават управляващите. Много проблеми са от значение, съответно на нациоинално или регионално ниво. Например, за всички приоритет е влизането в Шенген. Много е важно да мобилизираме неправителствения сектор и общественото мнение за позитивна развръзка и становище на Европеиския съюз за приемането ни в шенгенското пространство възможно по-скоро. Ще популризираме нашата готовност за Шенген. Тя е значително по-голяма от тази на Румъния и ние не бива да чакаме на опашката, заради съседите. Но за мен лично не по-малко важни са и проблемите в гегиона.

-Икономическата криза породи сериозни проблеми с битовата престъпност. Какво е Вашето мнение?

-Проблемът не е нов . Понятието е широкообхватно. Засяга правата на много голяма част от населението. Борбата с престъпността като цяло не може да бъде единствено дело само на органите на МВР. Гражданите трябва да съдействат максимално при разкриването на престъпленията. Трябва да има нетърпимост. Сега за съжаление мнозина се страхуват да помагат и с основание. Нуждаем се от ефективни законодателни промени в различни аспекти. Което обаче е по-страшното има безразличие към посегателствата върху чуждата сигурност и собственост. С този манталитет трябва да се преборим.

-Как стоят нещата в Кърджалийско?

-Наскоро министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов отпави критики към Областната дирекция на МВР в Кърджали. Той поясни, че очаква по активни действия в борбата и срещу бракониерите по язовирите. Това мобилизира бившите колеги и вече четем за поредица от акции.

Има и притеснителни факти. От резултатите публикувани неотдавна в местната преса е видно, че основните показатели, които определят дейността на Областната дирекция не са на традицинните си места. Кражбите, които са и структуроопределящи за сравнявания период бележат ръст от 40 сто. Общата разкриваемост пада до 56%, с около 10-13% в сравнение с предишни години. Това показва, че полицията има нужда от мощна обществена подкрепа. Не трябва да се упрекват само пряко ангажираните. Всички трябва да са съпричастни към проблема.

В този смисъл, показателен е отношението ни към пияните шофьори. Не случайно бележат ръст тежките катастрофи в региона. Само убитите са се увеличили двойно за година. Обществото мълчи, също и неправителствените организации. И така, всеки за себе си .....

Въпросите зададе: Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
01 дек 2020
Последни новини