Кризата убива интересът към минералните извори в Кърджалийско

Икономическата криза убива интересът към минералните извори в Кърджалийско. Промените в Закона за водите приети това лято даваше надежди на общините Джебел и Кирково, че ще могат да намерят инвеститори, които да разработят техните минерални извори.Поправките в нормативната уредба позволяват на кметовете да стопанисват онези държавни минерални извори които не се използват. Целта беше местните власти да решат как да използват техните води-дали да ги дадат на бизнеса или те да ги управляват.

До края на месеца ще излезе списък с минералните извори, от чийто дебит не се използват 51% и кметовете ще имат месец срок да си поискат находище. В списъка се очаква да влязат документално 63% от изворите с утвърден дебит и след като общините подадат заявление, до средата на февруари министърът на околната среда и водите Нона Караджова ще им предостави поисканите находища за 20 годишно безвъзмездно ползване.

 За сега интересът на общините е доста скромен,въпреки,че това е сериозен източник за приходи в бюджетите им, но те самите трябва да си намерят инвеститорите, обявиха от екоминистерството.

  Направили сме постъпки пред Минестерски съвет да получим за стопанисване минералния извор край Джебел, заяви кметът Бахри Юмер. Според него местните жители разказват, че топлият минерален извор в кв.”Боровец”,лекува екземи и други кожни заболявания. Години наред населението от региона се е стичало тук да намери лек. Местните хора са смятали, че водата има лечебни свойства и при пиене.Включили сме разработването на извора в стратегията за развитие на туризма в община Джебел,подчерта Бахри Юмер. Химическият състав на водата е изследван и показва че тя е слабо минерална и е с много добри питейни качества. Естествената й температура е 33 градуса по Целзий.

 Преди време имаше инвеститорски интерес към извора в Кирково. Той обаче секна поради кризата. Кметът Шукран Идриз искаше да предложи на общинския  съвет да гласува общината да вземе за стопанисване извора, но се отказа. За Кърджали бг вести тя заяви, че на този етап няма да вземат извора. Дебитът му е малък и общината няма възможност да го разработи сама.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини