Поп и мюфтия идват от Меджидие, води ги зам.-кмет

Елисавета Кехайова

  Православен свещеник и мюфтия от побратимения румънски гръд Меджидие пристигат в Кърджали на гости на своите колеги отец Петър и Бейхан Мехмед. Духовниците от северната ни съседка ще посетят храма “Св.Георги” и джамията на пазара. Те ще се запознаят с модела на етническа и религиозна толерантност в Кърджали, чиито радетели са местният свещеник и мюфтия. Това съобщи за Кърджали бг вести зам.-кметът на Кърджали Елисавета Кехайова.

Двамата румънски духовници са част от голяма делегация от Меджидие, която идва в Кърджали на 15 декември. Тя ще се води от зам.-кметът на общината.  В нея са включени двама общински съветници, директори на училища и културни институти. Румънците връщат визитата на кърджалийската делегация, водена от кмета Хасан Азис,която посети града им за подписване на договор за побратимяване преди три седмици.

  Елисавета Кехайова каза, че гостите идват по покана на градоначалника. Ще разгледат музея и художествената галерия. Ще посетят СОУ”П.Р.Славейков” и детска градина „Райна Княгиня”. Специално внимание ще отделят на читалище „Юмер Лютви”. Именно това културно средище създаде моста между двете общини и прокара пътя на побратимяването. От няколко години „Юмер Лютви” участва на голям ежегоден турско-татарски фестивал в Меджидие. Съставите му винаги са приемани с бурни овации.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини