„Възрожденците на „Възрожденци” в изложба на славейковци

Учениците от школата по история в СОУ „Петко Рачов Славейков” подготвиха изложба под надслов „Възрожденците на „Възрожденци” и я откриха заедно с директора Милко Багдасаров във фоайето на най-голямото училище. Инициативата е по предложение на МОМН за провеждане на кампания за издирване и събиране на информация за личностите, чиито имена носят улиците, паметниците и обектите с културно-историческо значение в района на училището и оформянето на тази информация в тематични табла.

            Десетокласниците с ръководител Димитър Димов проучиха множество варианти и се спряха на идеята да съберат информация за личностите, на които сравнително наскоро бяха кръстени улиците на квартал „Възрожденци”, в който се намира СОУ „П. Р. Славейков”. Чрез карти с цветни указателни стрелки, в рамките на изложбата учениците помагат в ориентацията особено на по-малките, за които все още адресите в квартала се свеждат до номера на блокове, но имената на улиците са неизвестни. По този начин оформените табла дават информация не само за историческите личности, но имат и чисто практическа насоченост, свързана с по-добро ориентиране.

            Утре младежите ще внесат предложение в Община Кърджали за текстовете, които да бъдат изписани на указателните табели, особено за новонаименуваните улици. Кампанията продължава и с подготовката на печатно книжно издание, което ще носи същото заглавие като изложбата, с цел славейковци да не забравят не само повелите на своя патрон, но и на останалите възрожденци.

            Интересна дискусия проведоха учениците с директора Багдасаров по време на откриването на изложбата, като за основа им послужи листовката, подготвена от ІVе клас за наскоро организирания урок по родолюбие. От „Пенчо бре, чети” десетокласниците се прехвърлиха към картите, като всеки показа точно на коя улица живее и с какво е запомнил делото на личността, чието име носи улицата.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини