Ученици:Решаването на конфликти за нас е игра

Конфликтите са част от живота ни и ние не бихме могли да ги избегнем. Но от нашия избор зависи дали те ще тровят всекидневието ни или ще бъдат възможност за развитие и промяна.

         Позитивното или негативното развитие на конфликта не се определя от външните обстоятелства, а от участниците в конфликтната ситуация и от тяхната ценностна система.

Нестантандартна интерпретация по темата „Как да разрешаваме конфликти в групата” представиха пред своите съученици осмокласницит от ГПЧЕ „Христо Ботев” гр. Кърджали.  Етюдите  „Новопостъпила ученичка от голям град е в конфликт с момичета от класа”; „Липса на диалог с новопостъпило момче”; „Съдействие от страна на психолог и класен ръководител”   бяха разиграни като реални ситуации в едно училище. Амбицираните участници засегнаха въпросите за отношенията в групата и търсене на удачно решение в трудна ситуация, като провокираха повече позитивно мислене и възпитаващи послания.

Креативният подход да разрешават въпроси, важни за бъдещето им, бе подкрепен умело от г-н Пенчо Запрянов, преподавател по български език и литература и Марина Димова – психолог на училището. Фидает Сами от 8 клас предложи своите виждания за насоки, които могат да помагат при конфликтни ситуации:

  • Помнете, че конфликтите могат да носят полза и креативност, ако към тях се подхожда правилно.
  • Отделете достатъчно време за обобщаването на опита и дискусията. Ако е необходимо, отделете допълнително време.
  • Помогнете на хората да изяснят позициите, мненията и интересите си.
  • Успокоявайте напрежението в групата. Например: помолете всички да седнат или да разговарят в малки групи в продължение на три минути, или кажете нещо, което да очертае ситуацията в перспектива.
  • Насърчавайте всички да се изслушват активно.
  • Подчертавайте това, което обединява участниците, а не това, което ги разделя.
  • Стремете се към консенсус. Накарайте хората да намерят общите си интереси, а не да правят компромиси и да се отклоняват от заявените си позиции.
  • Търсете начини за разрешаване на проблема, без да се възпроизвежда конфликтът.
  • Предложете да говорите по друго време с тези, които са ангажирани лично.

Участие в ролевите игри взеха: Антония Панайотова,  Борис Толев, Весислава Атанасова, Виктория Манолова, Георги Станков, Даниел Иванов, Димитър Александров, Ебру Халил, Едит Симеонова, Златомира Петрова, Мариела Василева, Мария Грудева, Никола Ригов, Николета Василева, Фидает Сами, Мария Белева.

Някой беше казал, че обучението и възпитанието на децата не търпи шаблоните, дори и най-добрите. Учениците на ГПЧЕ „Христо Ботев” по нетрадиционен начин показаха желанието си за разрешаване на конфликти и че конфликтите имат както разрушителна, така и съзидателна сила, ако всеки член на екипа умее да извлече поука от случилото се и потърси взаимодействие с цел да подобри комуникацията си с околния свят, с хората, с които всеки ден общува. Най-резултатна е работата когато атмосферата е ведра и тогава човек е способен да работи активно и с всички сили.

Йорданка Чавдарова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини