12 °C

ФИ.КОМ 6

Ученици:Решаването на конфликти за нас е игра

Конфликтите са част от живота ни и ние не бихме могли да ги избегнем. Но от нашия избор зависи дали те ще тровят всекидневието ни или ще бъдат възможност за развитие и промяна.

         Позитивното или негативното развитие на конфликта не се определя от външните обстоятелства, а от участниците в конфликтната ситуация и от тяхната ценностна система.

Нестантандартна интерпретация по темата „Как да разрешаваме конфликти в групата” представиха пред своите съученици осмокласницит от ГПЧЕ „Христо Ботев” гр. Кърджали.  Етюдите  „Новопостъпила ученичка от голям град е в конфликт с момичета от класа”; „Липса на диалог с новопостъпило момче”; „Съдействие от страна на психолог и класен ръководител”   бяха разиграни като реални ситуации в едно училище. Амбицираните участници засегнаха въпросите за отношенията в групата и търсене на удачно решение в трудна ситуация, като провокираха повече позитивно мислене и възпитаващи послания.

Креативният подход да разрешават въпроси, важни за бъдещето им, бе подкрепен умело от г-н Пенчо Запрянов, преподавател по български език и литература и Марина Димова – психолог на училището. Фидает Сами от 8 клас предложи своите виждания за насоки, които могат да помагат при конфликтни ситуации:

  • Помнете, че конфликтите могат да носят полза и креативност, ако към тях се подхожда правилно.
  • Отделете достатъчно време за обобщаването на опита и дискусията. Ако е необходимо, отделете допълнително време.
  • Помогнете на хората да изяснят позициите, мненията и интересите си.
  • Успокоявайте напрежението в групата. Например: помолете всички да седнат или да разговарят в малки групи в продължение на три минути, или кажете нещо, което да очертае ситуацията в перспектива.
  • Насърчавайте всички да се изслушват активно.
  • Подчертавайте това, което обединява участниците, а не това, което ги разделя.
  • Стремете се към консенсус. Накарайте хората да намерят общите си интереси, а не да правят компромиси и да се отклоняват от заявените си позиции.
  • Търсете начини за разрешаване на проблема, без да се възпроизвежда конфликтът.
  • Предложете да говорите по друго време с тези, които са ангажирани лично.

Участие в ролевите игри взеха: Антония Панайотова,  Борис Толев, Весислава Атанасова, Виктория Манолова, Георги Станков, Даниел Иванов, Димитър Александров, Ебру Халил, Едит Симеонова, Златомира Петрова, Мариела Василева, Мария Грудева, Никола Ригов, Николета Василева, Фидает Сами, Мария Белева.

Някой беше казал, че обучението и възпитанието на децата не търпи шаблоните, дори и най-добрите. Учениците на ГПЧЕ „Христо Ботев” по нетрадиционен начин показаха желанието си за разрешаване на конфликти и че конфликтите имат както разрушителна, така и съзидателна сила, ако всеки член на екипа умее да извлече поука от случилото се и потърси взаимодействие с цел да подобри комуникацията си с околния свят, с хората, с които всеки ден общува. Най-резултатна е работата когато атмосферата е ведра и тогава човек е способен да работи активно и с всички сили.

Йорданка Чавдарова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Намесвате се решително във въпрос, касаещ всички на работното място. Имате достатъчно енергия и опит да се справите с този въпрос, но това ще отнеме ценно за вас време. Въпреки това сте склонни на жертви, щом смятате че нещо си струва. Помагате на приятел да се справи с личен проблем. Оставете си време лично за себе си вечерта и си починете добре.
25 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В обкръжението си имате хора, които не са безразлични към успехите ви. Но това не значи, че ги споделят, напротив. Пазете се от лицемерието им и не ги допускайте близо до себе си. Погрижете се да приведете в ред документацията си, възможни са проверки. Желание, свързано с определен човек ще ви срещне по-скоро с него.
25 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Новите изисквания на работното място ще ви накарат да попълните знанията си с допълнителна информация. Целите ви са осъществими, но с повече работа. Засилените контакти и възстановено сътрудничеството с човек, от професионалната сфера, в която се трудите ще ви помогнат по-скоро да постигнете желаните резултати.
25 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще бъде успешен, колкото и да ви се вижда странно това. Потиснете тревогите си, защото нямате причини да унивате. Самочувствието ви е достатъчно на ниво за да градите добро бъдеще. Ще имате развитието на въпрос, касаещ не само вас, но и онези, с които работите. Ще получите подкрепа и нещата ви ще се придвижват ускорено напред.
25 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В задачи и приятни вълнения ще премине деня на по-вечето от вас. Успехът изисква да покажете добра организация и старание в работата, но нищо да тук няма да ви затрудни. Бизнес-новина или друга интересуваща ви вест ще повиши настроението ви и ще ви подтикне към активност, за да не пропуснете момента.
25 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Всеотдайни сте към работата си и това ще ви донесе резултати. Спокойният и ведър тон ви помага да постигнете разбирателство с околните. Откриват ви се възможности за допълнителни доходи през следващите дни. В личен план сте прекалено съсредоточени върху развитието на една връзка и не забелязвате интереса към себе си от някой друг около вас.
25 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Разнообразен и приятен ден, без нежелани изненади. Деловият ви нюх ще ви подскаже най-удачното решение. Печалбите ще надхвърлят очакванията на мнозина от вас. Не се нагърбвайте с непосилни задачи, концентрирайте се върху непосредствените си ангажименти.
25 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заели сте изчаквателна позиция в делови план, а това едва ли е най-доброто, което можете да направите. Моментът е подходящ за активни действия, но ще трябва да бъдете внимателни Възможни са грешки ако сте прекалено самоуверени. Вие сте тези които давате тон в личните си взаимоотношения, а това може да не се хареса на определени хора. Съобразявайте се повече.
25 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако заниманията ви днес будят у вас напрежение и понижават настроението ви, не се колебайте да ги отложите. Добре е да сте спокойни и приветливи. Поставяте основите на бъдещи проекти, изискващи внимание и проникновеност. Семейна среща ще ви събере с роднини и близки приятели.
25 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
След упорита работа успявате да постигнете печалби, които отдавна са ваша цел. Независимо от характера на работата ви днес, имате отлични шансове за реализация, които не бива да пренебрегвате. Добре ще е ако работите съвместно с колегите си, тъй като това ще задвижи делата ви и ще ви улеснява в редица моменти. Не пренебрегвайте сърдечния партньор.
25 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако срещнете неразбиране по професионален въпрос, не губете присъствие на духа. Аргументирано защитете тезата си, а може и да вникнете в тази на опонента си. Винаги може да научите нещо полезно и практично. Ситуацията ще ви подскаже как да действате, доверявайки се на разума, опита и възпитанието си.
25 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имайте повече търпение в работата си и в общуванията си с хора, които ви създават проблеми. Но за да са успешни начинанията ви, не въвеждайте други в подробностите. Когато те станат факти, тогава говорете за тях. Представителките на нежния пол ще са впечатлени от интересен човек и ще потърсят по-пряк контакт с него.
25 ное 2020
Последни новини