"Социална мрежа" покори 2010-та

"Социална мрежа", посветен на Фейсбук, бе отличен с 4 награди, включително за най-добър филм, от американския Национален съвет на кинокритиците, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Дейвид Финчър, заснел лентата, спечели наградата за най-добър режисьор, докато наградата за най-добър актьор бе присъдена на Джеси Айзенбърг, който изпълнява ролята на основателя на Фейсбук Марк Зукърбърг, допълва БТА. Арън Соркин пък получи наградата за адаптиран сценарий.

Наградата за най-добра актриса бе присъдена на Лесли Манвил за ролята й във филма "Друга година", който описва една година от живота на женена двойка. Крисчън Бейл получи наградата за актьор в поддържаща роля за "Боецът" ("The Fighter"), в който се е снимал като пристрастен към наркотиците боксьор. Джаки Уивър пък спечели наградата за актриса в поддържаща роля за криминалния филм "Животинско царство".

Списъкът Топ 10 на най-добрите филми на 2010 г., съставен от Националния съвет на кинокритиците, включва "Друга година" на Майк Лий, "Речта на краля", "Зимен дар" (Winter`s Bone), анимационния филм "Играта на играчките 3", "Боецът", "Hereafter" на Клинт Истууд, "Генезис" на Кристофър Нолан, "Злокобен остров" на Мартин Скорсезе, "Градът" на Бен Афлек и "True Grit" на Итън и Джоел Коен. Сред по-известните филми, които не са попаднали в списъка, е "Черният лебед" на Дарън Аронофски.

Наградата за най-добър документален филм спечели "В очакване на Супермен". Националният съвет на кинокритиците е основан преди повече от 100 години като организация с идеална цел, която подкрепя киното.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини