Възраждат алианските светини в Кърджалийско

Гробът на Фатима

Пред завършване е ремонтът на едно от най-важните за алианте култови места на Балканите-текето Елмалъ баба.Дарение за стотици хиляди левове  направиха народният представител Юнал Тасим и бащата на бизнесменът Фуат Гювен. С парите е изготвен проект за цялостното обновление на обителта. В миналото тук е имало голямо медресе и дарителите искат да възвърнат неговата слава.

 Текето на Елмалъ баба е уникално с това, че  в него съжителства алианска и сунитска култова архитектура. Освен гробницата на  дъщерята на пророка Мохамед- Фатима и шестима алевитски светии има и голяма джамия. Затова и дарението идва от представители на алевитската и на сунитската общност в Момчилградско.

  Новият комплекс на текето  притежава  зала за сбирки -”джем еви”, гостна, кухня, складове, тоалетни. Обновява се и джамията.

 Според представители на сдружението “Джем- Южна България” обновеният комплекс Елмалъ баба ще символизира разбирателството между общностите в региона.

 Текето на Елмалъ баба е известно с  уникалната гробница на Фатима. Смята се, че тук са погребани окото и ръката на любимата дъщеря на пророка Мохамед. Гробницата събира поклоници от цялата страна. Освен алиани тук идват турци-сунити , роми и българи. Мястото се смята за лековито.

 С дарение на народният представител Юнал Тасим бе реставрирано и текето на Сеид баба в гробищния парк на Крумовград. Обителта е една от най старите в района. Почита се и от алевити и от сунити.

  Наскоро бе направен основен ремонт и на тюрбето Ибрахим баба край село Равен. То е изградено през 1980 г. Смята се, че постройката е издигната след тежка суша. При тюрбето има стар кладенец, който до 1994 г. е бил дървен. Той е обновен от местен алианин, който сънувал, че трябва да подмени дървения кладенец с бетонов.

За Ибрахим баба се знае,че е бил военачалник от Хорасан и е погребан на мястото където е починал. Според легендата той е умрял по едно и също време с други военачалници, обявени за светци и погребани в региона.

 Преди години бе обновено и най- старото теке в Кърджалийско- това на Хъзър баба при село Горна крепост. Бе изградена гостна, в която отсядат идващи да се поклонят богомолци.

На входа на текето има плоча която се датира от 1155 г. Смята се че Хъзър баба е бил алиански проповедник. Според местните алевити бил висок 70 аршина/1 аршин=68 см/. Празникът на тюрбето е на 1 май. За курбана се колят две животни, обикновено крави. Даряват се и овце.

 Най-голямото дарение на алианско теке е правил лидерът на ДПС Ахмед Доган. С негови пари е изграден хотел и е оформен религиозния комплекс около Отман баба текеси при село Тракиец Хасковско. Това е най-тачената алианска обител в Южна България. Отман баба е смятан  за джезб т.е. постигнал всички степени на посвещение и усъвършенстване без духовен наставник. Тюрбето е издигнато по време на султан Баязид ІІ/1481-1512 г./.На събора край обителта се стичат турци , роми и българи от цяла южна България.

  Обновяването на алевитските текета в Кърджалийско е пример за религиозната толерантност на държавните и местните власти. Подобни мащабни ремонти са немислими в Турция и Гърция, споделиха за Кърджали бг вести журналисти от двете страни. В двете съседни държави се гледа с подозрение на алевитската общност.

  Строителството в алианските обители в Кърджалийско е напълно законно сочи проверка на прокуратурата, извършена през миналата година. Според зам.-окръжния прокурор Димитрина Делчева проверката е показала, че в последните години в областта са построени 10 религиозни храма, а в строеж са 5. За всички има одобрени проекти и разрешение за строеж. Те са съобразени със Закона за устройство на територията.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Постепенно навлизате в добра физическа и психическа форма и желанието ви за промяна се засилва с всеки изминат ден. Това ви подтиква да насочите енергията си в позитивна насока. Няма да ви липсват възможности за развитие на потенциала, просто трябва да се мобилизирате и да действате.
13 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Добро развитие на делата ви и приятелски сбирки, но които ще ви подскажат великолепни идеи. Други ще мислят над възможностите за бизнес, а няма да липсват и такива, които ще положат специални грижи по опазване на имуществото си. Към партньора си бъдете ведри и не го пренебрегвайте, ако някъде другаде са отнесени мислите ви.
13 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Атмосферата на дома ще ви зарежда с добри очаквания, но и не само тя. Развитията през последните дни ще ви подтикнат към конкретни действия, свързани с предстоящо пътуване или друга делова активност. Други ще продължат с професионалната си подготовка, отдавайки значение на нови моменти в нея.
13 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Поставяте си високи цели, които изискват последователни действия и упорство, за да стигнете до желаните резултати. Подобряване на материалното състояние за онези от вас, които не щадят времето и силите си. Бъдете добри с всички и най-вече с хората от обкръжението ви, те милеят най-много за вас. Отнесете се към предложенията им конструктивно и ще си спестите недоразумения.
13 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
С лекота ще постигате всичко, с което се захващате днес. Възползвайте се от шанса, но не злоупотребявайте с късмета си. В добра физическа форма сте, самочувствието ви е добро и това ви прави още по-витални. С доброто си настроение влияете положително и на финансовото си състояние.
13 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Без излишна суета ще работите и придвижвате делата си в посоката, която желаете. Покажете на недоброжелателите си, че компанията им няма да ви липсва. Позитивното ви мислене ще ви помогне да неутрализирате лошите енергии покрай вас и по-бързо да приключите с нещата, които не ви носят добро настроение.
13 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Понижено настроение и раздразнителност ще се забелязват у много от вас днес. Причините са комплексни, но като основна е липсата на трайна трудова заетост. Уморени сте от несигурността и безпаричието, но това не е причина да се отказвате от правата си. Вниквайки в подробностите, ще прецизирате всичко и ще намерите по-бързо решение на проблема си.
13 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Развитията през последните дни влияят върху желанието ви за изяви. То се отразява положително и на духа ви, с готовност сте за повече работа, общуване и интимна отдаденост. В живота на някои от вас ще се появи нов човек, чиято роля ще бъде значима. Не пренебрегвайте онези, които показват добрите си намерения към вас.
13 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
При вас шансовете ви за успех в домогванията ви към вниманието и чувствата на една определена личност са твърде оскъдни. За момента запазете съществуващото положение, за да не го изгубите и него. Ще имате хубави събития, които ще разнообразят деня ви и ще ви заредят с очаквания.Не анализирайте прекалено много нещата, защото ще изгубите очарованието на мига.
13 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Служебни ангажименти ще запълнят времето на много от вас. Но най-добре ще се почувствате, ако използвате деня за почивка и не мислите за проблемите. Можете да сте полезни и на други, не отказвайте съдействието си. Допирът с природата и чистият въздух ще ви се отразят добре и ще мобилизират силите ви.
13 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще инициирате срещи с хора, които биха ви помогнали да се справите по-добре с проекта, над който работите. Финансовите ви проблеми ще намерят решението си и с подкрепата на добре подбрани приятели, намерете пътя към тях. Ще преборите стреса с релаксиращи масажи, спортни занимания или в компанията на любим човек.
13 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстоят ви важни промени в личен план. Преценете добре приоритетите си и не се колебайте да действайте. Не обръщайте внимание на пренебрежението от страна на близките си. Съвсем скоро всичко ще се промени в желаната от вас насока. Със своята проницателност и интуиция вие успявате да достигнете до скрити за другите детайли, които трябва да използвате.
13 апр 2021
Последни новини