Михалевски:Вече гласуват лични карти, не автобуси

Димчо Михалевски

  Изборният кодекс няма да спре манипулирането на вота в Кърджали. Вече гласуват лични карти, а не автобуси. Затова опитите да се елиминира изборният туризъм няма да дадат резултат. Това заяви в Кърджали народният представител от Коалиция за България Димчо Михалевски. Според него подмяната на вота става чрез използването на чужди лични карти. В селските секции масово под черта в избирателните списъци се дописват лица, които  не пребивават в страната. Достатъчно е техни близки да носят личните им карти.

  Все още няма данни къкъв е проценътът на фиктивните избиратели, записани по документи в избирателните списъци. Що се отнася до тези които идват от Турция за да решат вота в Кърджали броят им доближава 5000.Това е една пета от гласовете подадени за ДПС на последните местни избори.

  Според Димчо Михалевски изискването в новия Избирателен кодекс за уседналост от 10 месеца за настоящия вот няма да промени ситуацията в Кърджали. През декември той очаква масово изселници да направят регистрации в служба ГРАО в общината по настоящ адрес. Това ще позволи да дойдат и да упражнят вота си през октомври следващата година.

 Разследване на Кърджали бг вести показа,че масово регистриране по настоящ адрес е имало в навечерието на евровота през 2009 г. Тогава много изселници са ангажирали свои познати и близки и са се регистрирали на техните адреси, тъй като са продали своите имоти в България. Масова практика бе изселници,родом  от съседните общини да се регистрират в Кърджали. Броят на такива „приходящи” достигна до 28 души на един адрес.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини