7 °C

Майстори на металотърсачите се сплотяват в Кърджалийско

Кирил Стаменов

 Регионален клуб на Българската национална федерация по металдетектинг се учредява в Кърджали. Във федерацията вече членуват над 300 души, голяма част от които живеят в нашия регион. Това съобщи за Кърджали бг вести зам.-председателят на БНФМ Кирил Стаменов.

 Хората, чието хоби е търсачеството с металдетектори се обединихме за да спрат да ни смятат за иманяри. Никой маалджия не би се записал при нас, за да се освети пред полицията. Хората които идват във федерацията просто искат да са сред природата и да се занимават с търсачество, каза още Кирил Стаменов.

 Българската национална федерация по металдетектинг е регистрирана през декември 2009 г.в Ловешкия окръжен съд. Правят се регионални клубове във София, Бургас, Асеновград, Русе , Плевен и други големи градове. Подобни клубове съществуват в цяла Европа, но национална федерация има само в нашата страна.

На Запад музеите предоставят на търсачите с металдетектори карти на археологическите паметници. Разрешено им е да търсят извън тях. Ако открият находки ги предават на музеите, а недвижимите паметници се регистрират. В Русия вече има специална телевизия за търсачите  с металдететктори. Там показват цели семейства как си организират състезания.

От Федерацията  са поели инициативата да качат в своя сайт всички археологически паметници обявени в Държавен вестник. Целта е техните членове да избягват тези терени в търсаческите си занимания. В момента се качват данни за Кърджалийско и Хасковско. Кирил Стаменов е приготвил писмо до директора на музея в Кърджали Павел Петков, в което го уведомява за готовността на членовете на федерацията да подпомагат с информация институцията.

  Тази година федерацията проведе събор във Враца. На него се състоя състезание за използване на металотърсачи. В земята бяха закопани метални житони с номера. С тях се разигра томбола. Откриването им не бе лесно,тъй като повечето от тях бяха на дълбочина до 35 см. Следващият събор ще бъде в Кърджали. Пред местната публика търсачите с металдетектори ще покажат уменията си.

 Голяма част сега практикуват по плажовете на морете. Мутрите се изхитрили и вече им искат пари за да „прослушват” за пръстени и монети пясъка. С металотърсач само от намиране на монети може да се изкарат по 50 лева на ден.

  Все още членовете на федерацията не се приемат еднозначно в Кърджалийско.Край града бяха задържани трима нейни члена с металотарсачи в джипа им. Те все още имат неприятности с полицията. В Крумовградско пък, ако покажеш членска карта и фактура за металотърсача не те закачат.

Георги Кулов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
28 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
28 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
28 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
28 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
28 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
28 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
28 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
28 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
28 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
28 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
28 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
28 фев 2020
Последни новини