Изнесли сме 200 000 овце за Байрама

Васко Василев

200 000 овце са били изнесени за Турция през последния месец, като основно животните са се купували за Курбан Байрама. Това прави овцевъдството перспективно за региона. Земеделският колеж в Кърджали заедно с Института по земеделие в Стара загора ще помогнат за развъждането на месодайни породи в Източните Родопи. Най- перспективна е френската „Мутон Шероле”. Това съобщи в Кърджали директорът на Земеделският колеж  и председател на сдружение Академика БГ проф.Васко Василев.

 В Кърджали ще бъде създадено сдружение „Мутон Шероле-България” за отглеждане на породисто чисти стада.Ще се извърши и кръстоска с месни породи.

 „Мутон Шероле” позволява да се печели. Има пазар в чужбина. Овцата тежи от 90 до 100 кг. Коча надхвърля 115 кг.Агне на 3 месеца достига 40 кг. Животните изискват пасищно отглеждане, което е подходящо за Родопите. Едва 45 дни в годината са на закрито. От 100 овце се получават 240 агнета.

 Породата е създадена през 1820 г .във Франция за изхранването на Париж. Отглежда се в Бразилия,Аржентина и Великобритания.

Представянето й в Кърджали ще бъде на 10 декември.

 Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини