Бум на незаконно строителство в махалата,държавата пас

Държавните институции и общината не могат да се справят се незаконното строителство в Кърджали. Десетки нови къщи изникнаха в кв.”Боровец” през последните години, но едва 5-6 от тях имат необходимата документация за узаконяване. Това станя ясно от брифинг на областният управител Иванка Таушанова. Вместо Регионалната дирекция Национален строителен контрол да бусне фадромите, с въпроса се занимава Областният съвет за етнически и демографски въпроси. Според него незаконното строителство било проблем на „социално уязвимите общности”.

 По наблюдения на Кърджали бг вести определящите се като турци жители на махалата са издигнали близо сто нови къщи по посока на село Царевец. Повечето са двуетажни, масивни и нямат нищо общо с ромските коптори. В годините на строителния бум много хора от квартала работиха в чужбина или в местните предприятия. Успяха да вземат кредити и да вдигнат домове, на които  мнозинството от етническите българи би завидяло. Квартал „Боровец” обаче дава няколко хиляди гласа по време на избори и никой не иска да си сложи таралеж в гащите и да бутне незаконните сгради.

  Според областния управител основната вина е на общината. От общината очакват РДНСК да си свърши работата.

  Оказа се ,че само четири незаконни постройки на територията на областта е регистрирала Регионалната дирекция Национален строителен контрол. Това е станало през 2008 г. Нищо обаче не е предприето, каза областният управител. В същото време валят сигнали за незаконно строителство. Последните са за вили в селата Калоянци и Гняздово.

Когато обаче се извърши проверка от държавните институции се оказва, че всичко е законно. Такава е констатацията на РДНСК, РИОСВ и Басейнова дирекция за сервитутната зона на язовир „Боровица”. Ще бъдат проверявани и язовирите „Кърджали” и „Студен кладенец”.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини