Сенчести групировки обсебват пасищата на животновъдите

Сенчести групировки обсебват общинските пасища и карат фермерите да плащат за да ги ползват. Днешните мутри се договярят с общинските кметове и делят печалбата от незаконния рекет. Това съобщи в Кърджали шефът на Агенцията по селекция и репродукция Висил Николов. Той проведе среща със скотовъдците в региона, в която участваха зам.областният управител Асен Тюрдиев и лидерът на Асоциацията на животновъдите Бойко Синапов. Целта й е да се съберат мнения от стопаните и ако се наложи да се направят корекции в законодателството.    Ще изготвим обширен доклад въз основа на вашите предложения, каза на фермерите от Кърджалийско Васил Николов.

  Той подчерта още, че реформата в сферата на селекцията и репродукцията на породисти животни се е превърнала в доходен бизнес. Държавата се освобождава от ангажиментите да се грижи за селекцията. Това се прехвърля на частни сдружения-т.н.развъдни организации. Във Франция процесът е траял 40 години. У нас той е от едно десетилетие. В момента, в който за тези часттни организации са отпуснати субсидии, те се нароиха като гъби след дъжд. Така за 1000 крави в Родопите отговярат 3 развъдни организации. Това са асоциации за Българско родопско говедо. Подобна е и ситуацията за среднородопската овца.

 Получава се така, че асоциациите се окупират от десетина души от сенчестите групировки. Те не допускат фермерите да членуват в тях. Вместо това сключват със животновъдите договори за услуги и ги доят за пари. В същото време държавата им отпуска субсидии. Едната такава асоциация е изхарчила за година над 600 бона без да се отчита на фермерите, твърди Николов.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини