Правят изследване за овладяването на чужди езици

 

    СОУ „ Отец Паисий” е сред близо 140 избрани училища в страната, които участват в основното изследване  на чуждоезиковите компетентности през месеците февруари- март 2011 година.

Днес  избрани ученици от СОУ „ Отец Паисий” ще се явят на предварителен тест, като част от основното Европейско изследване на чуждоезиковите компетентности. Резултатите ще позволят да се преценят индивидуалните възможности на всеки ученик. Една от целите на това изследване е да се предостави ценна и качествена информация за езиковите компетентности на европейците, както и да предизвика интерес у учениците. Това е международно изследване, в което участва и България и е по програма за международно оценяване на учениците / PISA/ към ОИСР / Организация за икономическо сътрудничество и развитие/ . Във всяка страна тестирането се провежда върху два чужди езика.

Програмата за международно оценяване на учениците (Programme for

International Student Assessment, PISATM) на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) си поставя за цел да изследва тези проблеми посредством оценяване на постиженията на 15-годишните ученици. Изследването се провежда от 2000 г. на всеки три години в държави от цял свят.

   PISA оценява в каква степен учениците, които са в края на задължителното си обучение, са придобили познания и умения,определяни като ключови за тяхното пълноценно участие в обществения живот. Програмата измерва способни ли са те да развиват наученото и да прилагат познанията си както в училищна,така и в извънучилищна среда.    Изследването ще докаже подготвени ли са учениците от СОУ ”Отец Паисий” да посрещнат предизвикателствата на бъдещето и да се конкурират успешно на пазара на труда?

 Могат ли да анализират, осмислят и представят своите идеи  достатъчно успешно, за да бъдат те осъществени?

 Използват ли ефективни стратегии за учене? Мотивирани ли са учениците да продължат обучението си през целия живот?

  Без съмнение родители, ученици, общественост, а и всички, които

определят и провеждат образователната политика, желаят да намерят отговорите на тези въпроси.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини