ГЕРБ атакува турският електорат, ДПС не го дава

ГЕРБ ще се бори за позиции сред турския електорат в Кърджалийско в желанието си да разчупи монопола на ДПС в местната власт.Линията е начертана от областният лидер на герберите Цвета Караянчева.В интервю за Кърджали бг вести тя заяви,че целта на партията и да спечели местните избори не само в областния център но и в малки населени места. Изборът на нови общински ръководства показа, че ГЕРБ са готови да дадат позиции на представителите на най-многобройната етническа общност в областта. Те успяха да привлекат дори български турци,  работили навремето с Пламен Иванов-синият областен управител,известен с разчупването на политическата хегемония на ДПС в Кърджалийско.По подобие на Иванов Цвета Караянчева залага на тактиката на „моркова и тоягата”.За тези, които афишират подкрепа за управляващите има постове и работа, тези които пречат са сплашвани. Караянчева демонстрира твърда ръка.Първата стъпка бе с прочистването на държавните институции в Кърджали от хората на Доган. Случаят с освобождаването на директори на училища бе показателен за навлизането  в общини, традиционни крепости на ДПС. ГЕРБ държи да има свои хора по места и ги налага въпреки съпротивата на Движението.

Подобна политика преди единадесет години доведе до там,че СДС взеха две общини в Кърджалийско и имаха народен представител.

ГЕРБ вече вкара човек в парламента.Остава да видим какво може да стори в общините.

БСП в Кърджалийско също започва атака за привличане на турския електорат. Директивата е спусната лично от лидера на партията Сергей Станишев. Основно ще се набляга на недоволството породено от спирането на премиите за тютюнджиите. Социалистите си поставят за цел да се върнат в малките градчета и селата, от които ги изтласка ДПС.

 Преди изборите има недоволство и от местните управляващи ДПС и тези на национално ниво-ГЕРБ. Ние имаме своя шанс да привлечем голям брой избиратели със социалната си ориентация, това заяви за Кърджали бг вести лидерът на социалистите в Кърджали Милко Багдасаров. Според него е нормално червените да фокусират вниманието на българските турци към своята политика в смесените райони. Смятам, че е реалистично да се търси пробив в селата, смята Багдасаров.

   БСП не се опасява, че може да разлюти бившия си коалиционен партньор. Още през април Станишев дойде в Кърджали с Изпълнителното бюро за да очертае стратегията за спечелване на турския електорат. Без него социалистите трудно биха възвърнали позициите си в региона, загубени на последните парламентарни избори.

ДПС която традиционно държи монопола върху турското население не показва уплах.Кметовете втвърдяват позицията си спрямо регионалната власт,която е в ръцете на ГЕРБ.Те бойкотират областния съвет за развитие и показват,че не искат да работят със знаковите фигури на герберите.Градоначалниците ще се опитат да стоварят неблагополучията от кризата и орязаните общински бюджети не на друг, а на областния управител Иванка Таушанова и лидерът на ГЕРБ в региона Цвета Караянчева. Не случайно искат среща с премиера Бойко Борисов. Така те хем се разграничават от местните гербери,хем се изявават като конструктивна опозиция.Ходовете им печелят одобрение сред електората на Движението.

 По малките политически играчи като Синята коалиция и НДСВ не дeмонстрират видими усилия да разширяват електоралната си подкрепа сред българските турци. Едните са бивши коалиционни партньори на ДПС на местно равнище,другите на национално.Не е изключено да държат на запазването на добри отношения с хората на Доган за бъдещи политически ходове.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини