5 °C

ГЕРБ атакува турският електорат, ДПС не го дава

ГЕРБ ще се бори за позиции сред турския електорат в Кърджалийско в желанието си да разчупи монопола на ДПС в местната власт.Линията е начертана от областният лидер на герберите Цвета Караянчева.В интервю за Кърджали бг вести тя заяви,че целта на партията и да спечели местните избори не само в областния център но и в малки населени места. Изборът на нови общински ръководства показа, че ГЕРБ са готови да дадат позиции на представителите на най-многобройната етническа общност в областта. Те успяха да привлекат дори български турци,  работили навремето с Пламен Иванов-синият областен управител,известен с разчупването на политическата хегемония на ДПС в Кърджалийско.По подобие на Иванов Цвета Караянчева залага на тактиката на „моркова и тоягата”.За тези, които афишират подкрепа за управляващите има постове и работа, тези които пречат са сплашвани. Караянчева демонстрира твърда ръка.Първата стъпка бе с прочистването на държавните институции в Кърджали от хората на Доган. Случаят с освобождаването на директори на училища бе показателен за навлизането  в общини, традиционни крепости на ДПС. ГЕРБ държи да има свои хора по места и ги налага въпреки съпротивата на Движението.

Подобна политика преди единадесет години доведе до там,че СДС взеха две общини в Кърджалийско и имаха народен представител.

ГЕРБ вече вкара човек в парламента.Остава да видим какво може да стори в общините.

БСП в Кърджалийско също започва атака за привличане на турския електорат. Директивата е спусната лично от лидера на партията Сергей Станишев. Основно ще се набляга на недоволството породено от спирането на премиите за тютюнджиите. Социалистите си поставят за цел да се върнат в малките градчета и селата, от които ги изтласка ДПС.

 Преди изборите има недоволство и от местните управляващи ДПС и тези на национално ниво-ГЕРБ. Ние имаме своя шанс да привлечем голям брой избиратели със социалната си ориентация, това заяви за Кърджали бг вести лидерът на социалистите в Кърджали Милко Багдасаров. Според него е нормално червените да фокусират вниманието на българските турци към своята политика в смесените райони. Смятам, че е реалистично да се търси пробив в селата, смята Багдасаров.

   БСП не се опасява, че може да разлюти бившия си коалиционен партньор. Още през април Станишев дойде в Кърджали с Изпълнителното бюро за да очертае стратегията за спечелване на турския електорат. Без него социалистите трудно биха възвърнали позициите си в региона, загубени на последните парламентарни избори.

ДПС която традиционно държи монопола върху турското население не показва уплах.Кметовете втвърдяват позицията си спрямо регионалната власт,която е в ръцете на ГЕРБ.Те бойкотират областния съвет за развитие и показват,че не искат да работят със знаковите фигури на герберите.Градоначалниците ще се опитат да стоварят неблагополучията от кризата и орязаните общински бюджети не на друг, а на областния управител Иванка Таушанова и лидерът на ГЕРБ в региона Цвета Караянчева. Не случайно искат среща с премиера Бойко Борисов. Така те хем се разграничават от местните гербери,хем се изявават като конструктивна опозиция.Ходовете им печелят одобрение сред електората на Движението.

 По малките политически играчи като Синята коалиция и НДСВ не дeмонстрират видими усилия да разширяват електоралната си подкрепа сред българските турци. Едните са бивши коалиционни партньори на ДПС на местно равнище,другите на национално.Не е изключено да държат на запазването на добри отношения с хората на Доган за бъдещи политически ходове.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
01 дек 2020
Последни новини