Складовете за пестициди в Кърджалийско в трагично състояние

Приключи годишното обследване на обектите, работещи с опасни химически вещества, обектите с източници на йонизиращи лъчения и складовете за съхранение на пестициди с изтекъл срок на годност на територията на област Кърджали. Три междуведомствени комисии, под ръководството на заместник-областния управител Асен Тюрдиев, извършиха общо 14 проверки и направиха предписания за отстраняване на констатираните пропуски и нарушения. Проверените предприятия, работещи с опасни химически вещества, са „Пневматика Серта”, „Монек юг”, ОЦК, „Горубсо”, „Теклас” и пречиствателната станция на „В и К”. Направени са им общо 24 задължителни предписания относно съхранението и обезвреждането на отпадъчните количества химикали, пожарната безопасност, липсата на системи за локално оповестяване, актуализацията на аварийните планове и др. Комисията няма забележки към експлоатацията на съоръженията в „Горубсо” и „Теклас”.

При проверката на обектите с йонизиращи лъчения са дадени 10 предписания на фирма „Хастекс” ООД да се осигурят необходимите лични предпазни средства на персонала, да бъдат предадени за обезвреждане излезлите от употреба луминисцентни лампи и пожароизвестителни датчици, да се изследва в химическа лаборатория използваната в цеха вода и др.

При депата за негодни растителнозащитни препарати, разположени в Джебел, с. Добромирци, с. Вранско, с. Рани лист, с. Звиница, Момчилград, с. Габрово и с. Черноочене, предписанията са свързани основно с нуждата от спешен ремонт на покривните конструкции, прозорците и оградите, осигуряването на физическа охрана, оборудването с пожарогасители и гръмоотводи и почистването на районите около складовете от високи треви и храсти. За склада в Черноочене становището на комисията е, че трябва да се ускори преместването му извън населеното място. Като цяло препоръката е консервирането на остатъчните пестициди в отделните общини да става в BB-кубове.

До края на ноември комисията ще извърши контролна проверка на обектите с най-сериозни предписания – пречиствателната станция на „В и К”, „Монек юг” и складовете за пестициди в Момчилград, с. Устрен и Черноочене. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини