Складовете за пестициди в Кърджалийско в трагично състояние

Приключи годишното обследване на обектите, работещи с опасни химически вещества, обектите с източници на йонизиращи лъчения и складовете за съхранение на пестициди с изтекъл срок на годност на територията на област Кърджали. Три междуведомствени комисии, под ръководството на заместник-областния управител Асен Тюрдиев, извършиха общо 14 проверки и направиха предписания за отстраняване на констатираните пропуски и нарушения. Проверените предприятия, работещи с опасни химически вещества, са „Пневматика Серта”, „Монек юг”, ОЦК, „Горубсо”, „Теклас” и пречиствателната станция на „В и К”. Направени са им общо 24 задължителни предписания относно съхранението и обезвреждането на отпадъчните количества химикали, пожарната безопасност, липсата на системи за локално оповестяване, актуализацията на аварийните планове и др. Комисията няма забележки към експлоатацията на съоръженията в „Горубсо” и „Теклас”.

При проверката на обектите с йонизиращи лъчения са дадени 10 предписания на фирма „Хастекс” ООД да се осигурят необходимите лични предпазни средства на персонала, да бъдат предадени за обезвреждане излезлите от употреба луминисцентни лампи и пожароизвестителни датчици, да се изследва в химическа лаборатория използваната в цеха вода и др.

При депата за негодни растителнозащитни препарати, разположени в Джебел, с. Добромирци, с. Вранско, с. Рани лист, с. Звиница, Момчилград, с. Габрово и с. Черноочене, предписанията са свързани основно с нуждата от спешен ремонт на покривните конструкции, прозорците и оградите, осигуряването на физическа охрана, оборудването с пожарогасители и гръмоотводи и почистването на районите около складовете от високи треви и храсти. За склада в Черноочене становището на комисията е, че трябва да се ускори преместването му извън населеното място. Като цяло препоръката е консервирането на остатъчните пестициди в отделните общини да става в BB-кубове.

До края на ноември комисията ще извърши контролна проверка на обектите с най-сериозни предписания – пречиствателната станция на „В и К”, „Монек юг” и складовете за пестициди в Момчилград, с. Устрен и Черноочене. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
20 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
20 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
20 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
20 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
20 апр 2021
Последни новини