Правят център за еднодневна хирургия в болницата в Кърджали

д-р Тодор Черкезов

„Днешният ден е много важен за нас, защото финализираме един изключително ценен проект с голям дългосрочен ефект за развитието на регионалното здравеопазване в област Кърджали”. Това каза вчера 15 ноември 2010г.  д-р Тодор Черкезов,дм,  директор на областната МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" по време на церемония в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за подписване на договори като част от споразумение по Гръцкия план за икономическо възстановяване на Балканите (HiPERB) . Целево финансиране по този план в размер на близо 198 497 евро е осигурено за изграждането на отделение за еднодневна хирургия, отделно от това се предвидени близо 43 912 евро за строителен надзор на обекта.

„Изборът ни попадна върху еднодневната хирургия, защото това е една перспективна и икономически eфективна област от модерната медицина, а с нейното въвеждане ще обогатим значително спектъра на предлаганите медицински услуги”, продължи д-р Черкезов и уточни, че бъдещата структура ще се развива в няколко направления: малка хирургия, оперативни интервенции с горна и долна ендоскопия, малки интервенции при очни и УНГ-болести, в урологията, ортопедията  и пр. „Амбицията ни е да предложим качествена медицинска услуга, като по този начин ще можем да развиваме и медицински туризъм, посочи още д-р Черкезов. По неговите думи това ще създаде удобство на много хора, които ще се възползват от възможността бързо да получат модерно и щадящо хирургично лечение: на първо място е местното население, отделно от това са хората с двойно гражданство и  жителите на гранични общини, които ще пътуват по-лесно поради подобрените транспортни връзки през прохода Маказа.

Също с финансиране по гръцкия план ще бъде закупено и оборудването за отделението по еднодневна хирургия в Кърджали и онкологичния център в Смолян, ще бъде доставена апаратура за Междурегионалната онкологична болница във Враца и ще бъде изградена оптичната научноизследователска мрежа на Югоизточна Европа, съобщиха още от МРРБ. Общата стойност на всички проекти е 8 547 755 евро, като 80% от сумата е представлява безвъзмездна помощ от гръцкото правителство, а 20% е делът на съфинансиране от българска страна. Крайният срок за усвояването им е 31 декември 2011 г., уточниха още от МРРБ..           

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
11 апр 2021
Последни новини