30 000 получиха картички с мирис на марихуана

Картичка с размер 20 на 10 см, зелена на звят, и с две ленти със специално покритие бе разпратена на 30 хил. адреса в Хага и Ротердам. Когато лентите бъдат разртити, започват да миришат на марихуана. На картичката е изписан телефонния номер на полицията и призивът "Помогнете ни в борбата с конопените плантации!".

Проектът има за цел да уведоми редовите граждани в двата града за съществуването на нелегални плантации коноп и да им даде инструмент, с който да ги разпознаят и съобщят в полицията. Акцията е пробна и взависимост от реакцията на обществото ще продължи в други градове.

В Холандия употребата на марихуана е легализирана от 1976 г. (до 5 г на човек), но в страната има огромен брой незаконни плантации за канабис. Често оранжериите са на тераси, в мазета, складове и частни квартири.  За лични нужди е разрешено да се отглеждат до 5 храста. Масовото производство е забранено. Годишният оборот на черния пазар е 1,7 млн. евро, а незаконните оранжерии са около 40 хил., според спецслужбите. За година от тях биват разкрити и унищожени към 6000, от които само в Ротердам поне 300 са с 600 до 1000 растения.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини