Буревестник прелетя с тайфун повече от 1100 км

Буревестник е прелетял 1146 км за 11 часа над тайфуна Факсай край Япония, съобщи Ню атлас. 

Докато тайфунът е връхлитал Югоизточна Япония, птицата се е издигнала на височина 4700 м, като е летяла със скорост от 90 до 170 км/ч. При нормални условия тя лети с 10-60 км/ч. на височина под 100 м, като остава над морето.

За сравнение малък самолет лети на височина от 600 до 3000 м.  

С тайфуна буревестникът е преминал над сушата, което обикновено избягва. За щастие, птицата оцелява.

Невероятният полет на буревестника е проследен благодарение на имплантиран чип от биолога Козуе Шиоми от университета Тохоку. Той е маркирал 15 ивичести буревестника (Calonectris leucomelas), за да проследява гнездовото им поведение през август същата година - месец преди тайфуна. 

Специалистите не могат да кажат дали буревестникът сам е полетял с тайфуна, или просто е бил на грешното място в грешното време. Те са сигурни само, че 585-грамовата птица не е имала друг избор, освен да се "пусне по течението". През полета си тя е направила пет пълни кръга с диаметър от 50 до 80 км, които съвпадат с движението и ротацията на тайфуна. Известно време буревестникът е бил дори в окото на тайфуна, но накрая е правел по-широки кръгове извън него. Освен това буревестникът е излетял необичайно рано, вероятно в опит да избяга от бурята.  

Статия за полета на буревестника е публикувана в сп. "Екология" на Американското еколожко дружество. Изводите показват, че все по-големите аномалии във времето поставят морските птици в условия на границите на възможностите им. 

Океанските птици прекарват повечето време в полет над водата. Те отиват на сушата само за размножителния период и докато отглеждат малките си. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини