Мишел Обама сложи забрадка

Първата дама на САЩ Мишел Обама се забради при посещението на най-голямата джамия в Индонезия - джамията Истиклал в Джакарта. Забрадката не е изискване за немюсюлмани, но отразява усилията на семейство Обама да покажат уважение към мюсюлманския свят, отбелязва Ройтерс, цитирана от АСН.

Президентът Обама и съпругата му, които събуха обувките си преди влизане в двора на джамията бяха разведени от имама Хаджи Мустафа Али Якуб. Имамът им съобщи, че на християните от католическата църква, разположена срещу джамията се позволява да ползват паркинга на джамията, особено на празници като Коледа тъй като църквата им не разполага с достатъчно място.

Барак Обама отбеляза, че това е пример за сътрудничеството между религиите в Индонезия.

Индонезия официално е светска държава, обаче близо 90 процента от населението й са мюсюлмани, а от всички граждани се изисква да са регистрирани като последователи на едно от шестте разрешени вероизповедания, включително индуизъм, будизъм и конфуцианство, посочва БТА. Атеизмът там не е разрешен.

По-рано в реч в университета на Джакарта Обама заяви, че САЩ не водят и никога няма да водят война с исляма, предаде ИТАР-ТАСС. Той призна, че въпреки усилията на администрацията му отношенията между САЩ и мюсюлманския свят остават напрегнати. Президентът на САЩ призова страните по света да преодолеят взаимните си подозрения и недоверие, за да могат заедно да се борят срещу тероризма. "Тези, които искат да градят не трябва да предоставят територията си на терористите, които се стремят към разрушение", подчерта той.

В същата реч Обама обеща САЩ да положат всички усилия за постигане на мир в Близкия изток въпреки, по думите му "огромните препятствия", които съществуват пред мирните преговори между израелци и палестинци.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини