Фирми от Кърджали тръгват за САЩ в дирене на поръчки

Скот Позил

Търговският департамент на САЩ ще съдейства на производители на конфекция от Кърджалийско да посетят търговското изложение Меджик експо в Лас Вегас. Това е най голямото изложение за текстил, на което се представят както производители, така и търговци. Бизнесмените от региона се надяват да намерят американски фирми, които да им поръчат на ишлеме големи серии облекла. Най-заинтересована е фирма Модак, която произвежда специализиран тестил и може да намери необходимите й елементи.

  За бизнесмените от Кърджали ще има облекчени условия. Търговският департамент ще им осигури преференциални цени на хотелите и целия престой. 1300 евро ще струва пребиваването за 8 дни в столицата на хазарта и търговските изложения. Самолетните билети ще са около 1000 евро. Обсъди се идеята да се организира чартърен полет, като за визитата бъдат привлечени и други производители на текстил от страната.

  За това се договориха на среща търговският аташе на САЩ Скот Позил и представителите на бизнеса в Кърджалийска област по време на среща организирана вчера от Кърджалийската търговско промишлена палата.

  Текстилците заявиха, че много американски фирми се отказват от поръчки за китайските производители и те се надяват да им се помогне да се пренасочат към България. Подобна е картината и в производството на мебели. От Фирма „Дофи” се заинтересуваха от възможностите за смесени дружества,които да продават стоката си на американски пазар. Там сериите са по-големи и рентабилността е по-голяма.

Скот Позил поясни за представителите на местната индустрия, че американските фирми са готови да доставят оборудване за местните предприятия на изгодни цени. В случай, че се направи по голяма поръчка, американски банки отпускат кредит. Предимството е, че американците оказват дългогодишна помощ и сервиз на своите клиенти в България.

  Предстои обиколка на САЩ от българския посланик Елена Поптодорова и американския й голега Джеимс Уорлик. Търговското аташе ще постави пред тях въпроса за търсенето на фирми, готови да се кооперират с партньори от Кърджалийско.

 Според шефа на Кърджалийската търговско промишлена палата инж.Наско Настев жестът е голям, защото американските търговски представители са призвани да бранят интересите само на фирмите от своята страна.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини